Американски съдия поиска от администрацията на Байдън да прецени дали престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман трябва да получи суверенен имунитет по гражданско дело, заведено срещу него в САЩ от Хатидже Ченгиз, годеницата на журналиста Джамал Кашоги, убит от саудитски агенти през 2018 г. Това разкри в. "Гардиън".

Джон Бейтс, съдия от окръжния съд, даде на правителството на САЩ срок до 1 август да декларира интересите си по гражданското дело или да уведоми съда, че няма становище по въпроса.

Байдън не иска санкции за принц Салман - би било дипломатически безпрецедентно

Байдън не иска санкции за принц Салман - би било дипломатически безпрецедентно

Защото САЩ не наказват ръководители на съюзни държави

Решението на администрацията може да има голямо въздействие върху гражданското дело и идва в момент, когато Джо Байдън е изправен пред критики за това, че се е отказал от предизборното си обещание да превърне Саудитска Арабия в "парий".

Президентът на САЩ трябва да се срещне с престолонаследника на Саудитска Арабия по-късно този месец, когато ще направи първото си пътуване до Рияд, откакто е в Белия дом.

След години на бездействие срещу принц Мохамед от страна на Доналд Тръмп, който беше президент, когато Кашоги беше убит, администрацията на Байдън пристъпи към публикуване на разсекретен доклад на американското разузнаване през 2021 г., малко след като Байдън влезе в Белия дом, в който се заключава, че принц Мохамед вероятно е наредил убийството на Кашоги.

ООН разкритикува Байдън, че не наложи санкции срещу Мохамед бин Салман

ООН разкритикува Байдън, че не наложи санкции срещу Мохамед бин Салман

"Това е изключително, от моя гледна точка, проблематично, ако не и опасно"

По време на публикуването на доклада саудитското външно министерство заяви, че правителството на кралството "категорично отхвърля заявеното в доклада, предоставен на Конгреса".

Други възможни пътища за правосъдие са възпрепятствани по политически причини. През март турски прокурор прекрати дългогодишния задочен съдебен процес срещу убийците на Кашоги - ход, който се разглеждаше като част от опитите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да подобри отношенията си с принц Мохамед.

Саудитският принц пое отговорност за убийството от името на саудитското правителство, но отрече да е участвал лично в планирането на убийството.