Президентът Джо Байдън защити решението си да се откаже от каквото и да било наказание за престолонаследника на Саудитска Арабия заради убийството на американски журналист, твърдейки, че действието би било дипломатически безпрецедентно за САЩ, съобщава АП.

В интервюто на "ЕйБиСи нюз", излъчено в сряда, Байдън обсъди решението на администрацията му да не налага санкции на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги на 2 октомври 2018 г.

В доклад, публикуван на 26 февруари, американското разузнаване стига до заключението, че престолонаследникът е упълномощил екипа на саудитските служители по сигурността и разузнаването, които са убили Кашоги.

Белият дом защити решението си да не налага санкции на принц Салман

Белият дом защити решението си да не налага санкции на принц Салман

Днес САЩ ще обявят нова политика към Саудитска Арабия

"Ние държим отговорни всички хора в тази организация - но не и престолонаследникът, защото ние никога, доколкото знам, не сме наказвали изпълняващия длъжността държавен глава, когато имаме съюз с държава", каза Байдън в първите си разширени публични коментари по решението на неговата администрация.

Байдън обаче преувеличава отношенията на САЩ със Саудитска Арабия. Съединените щати нямат обвързващ договор със Саудитска Арабия, и кралството не е една от арабските страни, определени като основен съюзник извън НАТО.

САЩ често се позовават на кралството като на стратегически партньор поради производството на петрол, статута му на регионален противовес на Иран и неговото сътрудничество за борба с тероризма.

Миналият месец от администрацията на Байдън публикува доклад на американското разузнаване, който разкрива одобрението на принца за убийството на Кашоги, който по времето на убийството му е живял в Съединените щати и пише във "Вашингтон пост" за нарушенията на правата на човека, извършени от принца, докато Салман консолидира властта си.

ООН разкритикува Байдън, че не наложи санкции срещу Мохамед бин Салман

ООН разкритикува Байдън, че не наложи санкции срещу Мохамед бин Салман

"Това е изключително, от моя гледна точка, проблематично, ако не и опасно"

САЩ наложиха визови ограничения и наказания на саудитските агенти, които убиха и разчлениха Кашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Бездействието на Байдън срещу принца е обрат от кампанията му, когато Байдън говори язвително за кралското семейство и каза, че иска да прокуди Саудитска Арабия за убийствата и други злоупотреби.

Правозащитни групи и някои журналистически организации критикуваха решението да не се наказва престолонаследникът, като заявиха, че това е безнаказаност за кралските и други авторитарни лидери в бъдеще.

Байдън отбеляза, че е одобрил публикуването на разузнавателния доклад и също така каза, че "е дал да се разбере" на застаряващия крал на Саудитска Арабия "че нещата ще се променят". Крал Салман, който е над 80-годишен даде на сина си голяма управленска власт.

"Репортери без граници" съдят Мохамед бин Салман в Германия заради Кашоги

"Репортери без граници" съдят Мохамед бин Салман в Германия заради Кашоги

Съдят го за "престъпления срещу човечеството"