Президентът на САЩ Джо Байдън каза на новия премиер на Великобритания Кийр Стармър, че приветства желанието му за по-тесни връзки с европейските си колеги, според изявление на правителството на Обединеното кралство в четвъртък, предава "Ройтерс".

Стармър се срещна с Байдън в Овалния кабинет на Белия дом в сряда, където двамата лидери обсъдиха връзките между Обединеното кралство и САЩ, конфликтите в Украйна и Газа, както и победата на Англия във футбола на полуфиналите на Евро 2024.

"Президентът приветства неотдавнашните коментари на министър-председателя за установяване на по-тесни отношения с нашите европейски колеги, както и ангажимента на Обединеното кралство към AUKUS", се казва в изявление на британското правителство, имайки предвид пакта за сигурност между Великобритания, САЩ и Австралия.

"Те отразяват, че във време, когато сме изправени пред нарастващи предизвикателства по целия свят, ние сме най-силни, когато се обединим и работим заедно."

Стармър беше във Вашингтон за срещата на върха на НАТО, където се срещна и с европейски лидери, включително германския Олаф Шолц.

Стармър каза, че иска Великобритания да пренастрои отношенията си с Европейския съюз, за ​​да подобри сътрудничеството в области като сигурността и търговията, опитвайки се да смекчи недоволството, което произтича от британския референдум през 2016 г. за напускане на блока (Брекзит).

Той обаче отхвърли всякакви действия за повторно присъединяване към единния пазар на Европейския съюз или митническия съюз.

Двамата лидери също се съгласиха, че трябва да направят всичко необходимо, за да подкрепят Украйна във войната й с Русия, и обсъдиха общото си желание за прекратяване на огъня в Газа,да спасят заложниците и да постигнат напредък към решение за две държави между Израел и Палестина.

Кийр Стармър потвърди разрешението за нанасяне на удари по руска територия
Обновена

Кийр Стармър потвърди разрешението за нанасяне на удари по руска територия

Кремъл нарече решението "безотговорна стъпка"