Президентът на САЩ Джо Байдън каза в неделя, че министър-председателят Бенямин Нетаняху и неговата твърдолинейна коалиция не трябва да бързат със своя "внасящ разногласия" опит за преразглеждане на съдебната система на Израел. Според него, вместо това трябва да работят за изграждане на широк консенсус за правна реформа.

"Изглежда, че настоящото предложение за съдебна реформа предизвиква все повече разногласия, не по-малко", каза Байдън в изявление за новинарския сайт Axios. Като се имат предвид заплахите и предизвикателствата, пред които е изправен Израел в момента, няма смисъл израелските лидери да бързат с това - фокусът трябва да бъде върху обединяването на хората и намирането на консенсус", каза президентът.

Изявлението от неделя изглежда беше последен опит на Белия дом да убеди Нетаняху да спре ремонта, часове преди коалицията да се стреми да приеме първия законодателен акт от пакета за ремонт. Това дойде на фона на доклади за напредък в 11-часовите преговори между управляващия блок и опозиционните лидери за постигане на компромис по отношение на законопроекта за "разумността", който трябва да бъде гласуван в понеделник или вторник.

Съдебната реформа на Нетаняху не спира да пали протести

Съдебната реформа на Нетаняху не спира да пали протести

Хиляди израелци маршируват, докато гласуването за ограничаване на правомощията на израелския съд наближава

Оплаквайки "времето на извънредно положение", президентът Исак Херцог, току-що завърнал се от разговори с Байдън, каза по-рано в неделя, че прави последен натиск за насърчаване на компромис между коалицията и опозицията, с цел изковаване на консенсусен пакет за съдебна реформа.

Това се случва на фона на ескалиращото, ожесточено противопоставяне, което накара стотици хиляди да протестират в продължение на няколко дни и остави повече от 10 000 военни резервисти, готови да спрат своите доброволческо задължение.

Джо Байдън покани Нетаняху в Белия дом

Джо Байдън покани Нетаняху в Белия дом

Акция на САЩ