Опитите на руския президент Владимир Путин да подчини Украйна са се провалили. Това съобщи на пресконференция с Володимир Зеленски президентът на Съединените щати Джо Байдън, цитиран от АП.

Байдън подчерта силната подкрепа на САЩ и техните съюзници, като изрази увереност, че Украйна ще триумфира в стремежа си към свобода и в съответствие със западните ценности. "Украйна ще излезе от тази война горда, свободна и здраво вкоренена в Запада", каза той.

"Путин разчита на това, че САЩ не успяват да доставят необходимото", заяви Байдън, подчертавайки наложителното Съединените щати да опровергаят очакванията му.

Джо Байдън изрази увереност, че Украйна ще стане член на НАТО в бъдеще, но отбеляза, че "преди това трябва да бъдат решени редица въпроси".

"Украйна ще бъде в НАТО, няма съмнение в това. Ние казахме на срещата на върха във Вилнюс, че Украйна ще стане член на алианса, когато всички съюзници се съгласят с това и когато условията бъдат изпълнени", каза Байдън на съвместна пресконференция на среща с украинския президент Владимир Зеленски в Белия дом.

Зеленски пред Байдън: Украйна може да победи
Обновена

Зеленски пред Байдън: Украйна може да победи

Пентагона отваря своите складове за Киев

Байдън добави, че според него в момента въпросът за присъединяването на Киев към Алианса все още не е актуален, тъй като цялото внимание трябва да се съсредоточи не върху тази тема, а върху украинската криза.

В края на ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че всички страни от Алианса са съгласни Украйна да стане член на организацията, като преди това е необходимо да се изпълнят реформите, за които съюзниците са подготвили препоръки.

Зеленски не успя да спечели републиканците в Конгреса

Зеленски не успя да спечели републиканците в Конгреса

Тревожен сигнал от Капитолия

"Разработихме препоръки за приоритетни реформи в Украйна, включително борба с корупцията, укрепване на върховенството на закона и подкрепа на правата на човека и малцинствата", каза той след първото заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво външни министри.

Според Столтенберг "Украйна е по-близо до НАТО от всякога" и алиансът ще продължи да я подкрепя.