САЩ ще изплатят над 200 млн. долара на Световната здравна организация (СЗО) до края на месеца, докато ревизират плана за оттегляне от организацията на бившия президент Доналд Тръмп. Това обяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от "Франс прес".

Сумата се равнява на ангажиментите, поети от САЩ към световния здравен орган, на който те са най-големият донор.

"Това е ключова стъпка напред в изпълнението на нашите финансови задължения като член на СЗО и отразява подновения ни ангажимент да гарантираме, че СЗО има необходимата подкрепа да ръководи глобалния отговор на пандемията", отбеляза Блинкън на виртуално заседание на Съвета за сигурност на ООН относно COVID-19.

САЩ късат отношения със СЗО

САЩ късат отношения със СЗО

След обвиненията в пристрастие към Китай в пандемията

"САЩ ще работят като партньор за справяне с глобалните предизвикателства. Тази пандемия е едно от тези предизвикателства и ни дава възможност не само да преминем през настоящата криза, но и да станем по-подготвени и по-устойчиви за бъдещето", изтъкна още той.

Блинкън увери, че САЩ също така ще "предоставят значителна финансова подкрепа" за COVAX, глобален план за разпределение на ваксини сред най-бедните страни.

Тръмп, който се сблъска с критики за управлението на COVID-19 кризата в САЩ, които имат най-много жертви от всички страни по време на пандемията, обяви изтегляне от СЗО, заявявайки, че тя била задължена на Китай и не е направила достатъчно, за да спре пандемията.

Президентът Джо Байдън незабавно ревизира решението, въпреки че администрацията му също така притисна Китай да бъде по-учтив към екип на СЗО, разследващ произхода на опустошителния вирус.

Британия споделя опасенията на САЩ за мисията на СЗО в Китай

Британия споделя опасенията на САЩ за мисията на СЗО в Китай

САЩ призова Китай да предостави данни от най-ранните дни на коронавируса

"Всички страни трябва да предоставят на разположение всички данни от най-ранните дни на всяка епидемия", настоя Блинкън.

"А занапред всички страни трябва да участват в прозрачен и стабилен процес за предотвратяване и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването, така че светът да научи възможно най-много, възможно най-скоро", подчерта още държавният секретар на САЩ.