Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще излезе с съобщение относно Саудитска Арабия в понеделник. Новината идва часове, след като доклад на американското разузнаване обвърза саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман с убийството на журналиста на в. "Вашингтон пост" Джамал Кашоги, предаде АП.

Байдън не е посочил точните аспекти на американо-саудитските връзки, които съобщението ще засегне, отбелязвайки че разкриването ще се съсредоточи върху това, което Вашингтон "ще прави със Саудитска Арабия като цяло".

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Администрацията на Байдън публикува в петък разсекретения доклад

В по-ранно интервю Байдън подчерта, че САЩ възнамеряват да държат Саудитска Арабия отговорна за случая Кашоги.

Президентът ще трябва да реши дали да забрани на принц Мохамед да влиза в Съединените щати или да му наложи други санкции. Байдън е засегнал значението на универсалните права на човека и върховенството на закона. Но не се казва нищо по-конкретно за саудитските арести на дисиденти и журналисти.

Байдън и крал Салман обсъдиха човешките права

Байдън и крал Салман обсъдиха човешките права

Не е ясно засегнат ли е бил "случаят Кашоги"

Кашоги бе жестоко убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Престолонаследникът отрече да е замесен. Саудитските власти твърдят, че смъртта му е резултат от "измамната операция" на екип от агенти, изпратени да го върнат в кралството.

Петима души са получили смъртни присъди за убийството от саудитския съд, но миналия септември те бяха заменени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

Рияд минава за ключов съюзник за Белия дом в района на Близкия изток. Саудитска Арабия е смятана за единствена сила в региона, която може да се противопостави на експанзията на Иран.