Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е приел покана на британския премиер Риши Сунак да посети Северна Ирландия през април по повод 25-ата годишнина от Споразумението от Разпети петък, което до голяма степен сложи край на политическото насилие там, съобщава "Ройтерс".

На срещата на върха за стартиране на следващата фаза от споразумението за отбрана AUKUS между Съединените щати, Австралия и Великобритания Сунак попита Байдън дали ще присъства на честванията.

"Очаквам с нетърпение нашите разговори и, което е важно, да Ви поканя в Северна Ирландия, като се надяваме, че ще можете да присъствате, за да отбележим годишнината от Споразумението от Разпети петък", заяви Сунак в началото на двустранна среща във военната база на ВМС на САЩ "Пойнт Лома" в Сан Диего.

Постигната е сделка между Великобритания и ЕС за Северна Ирландия
Обновена

Постигната е сделка между Великобритания и ЕС за Северна Ирландия

Очаква се позицията на юнионистите

"Знам, че е нещо много специално и лично за Вас. Ще се радваме да бъдете с нас", увери Сунак.

Байдън отвърна, че възнамерява "да посети Северна Ирландия и Република Ирландия".

Споразумението от Разпети петък е мирно споразумение, което до голяма степен сложи край на "Смутните времена" - три десетилетия на насилие, което разтърсваше Северна Ирландия от края на 60-те години на миналия век. То беше подписано на 10 април 1998 г., частично с посредничеството на правителството на САЩ на тогавашния президент Бил Клинтън.

През последните месеци обаче годишнината беше помрачена, след като най-голямата юнионистка партия в Северна Ирландия бойкотира събранието за споделяне на властта, което беше част от мирното споразумение, в знак на протест срещу търговските правила след Брекзит, които третираха провинцията по различен начин от останалата част от Великобритания.

Стрелба срещу полицай в Северна Ирландия връща стари страхове
Обновена

Стрелба срещу полицай в Северна Ирландия връща стари страхове

Той е в критично състояние