Британският премиер Риши Сунак посети Белфаст, за да популяризира новото търговско споразумение с Европейския съюз пред синдикалистите, за да излезе най-накрая от политическата безизходица в Северна Ирландия, съобщава "Ройтерс".

Вчера Сунак постигна споразумение с Брюксел за облекчаване на ограниченията върху търговията между Северна Ирландия и Великобритания и с което се дава по-голяма дума на законодателите върху правилата и разпоредбите, които следват от Брюксел.

Сделката има за цел да потуши напрежението, породено от протокола за Северна Ирландия - сложно споразумение, определящо търговските правила за управлявания от Великобритания регион, които Лондон прие преди излизането си от ЕС, но сега твърди, че са неприложими.

Успехът на постигнатата сделка вероятно ще зависи от това дали Сунак ще успее да убеди Демократичната юнионистка партия да прекрати бойкота си на споразуменията за споделяне на властта в Северна Ирландия. Те бяха от ключово значение за мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия религиозно и политическо насилие в Северна Ирландия.

Лондон пита юнионистите преди да подпише с ЕС за Северна Ирландия

Лондон пита юнионистите преди да подпише с ЕС за Северна Ирландия

Те блокират формирането на местно правителство

Британският външен министър Джеймс Клевърли поясни пред "Скай нюз", че Сунак ще говори за практическите аспекти на договореното и отбеляза, че правителството е взело предвид опасенията на юнионистите, които се боят от разхлабване на връзките с Лондон.

"Слушахме изключително внимателно хората, бизнеса и избраните представители в Северна Ирландия", увери той.

Въпросът за Северна Ирландия беше една от най-спорните точки по отношение на излизането на Великобритания от ЕС през 2020 г., което влоши отношенията между Лондон и Брюксел и навреди на сътрудничеството в други области, като науката и финансовите услуги.

Британските медии, включително подкрепящите по-твърдата линия срещу Брюксел, приветстваха отстъпките, постигнати от Сунак, но предупредиха, че е твърде рано да се каже дали това ще бъде достатъчно, за да накара Демократичната юнионистка партия да се върне към споделянето на властта.

Според вестник "Дейли телеграф" Сунак е разрешил добре трудната ситуация, избирайки да даде приоритет на по-приятелските отношения с ЕС, за разлика от своите предшественици Лиз Тръс и Борис Джонсън, които възприеха по-твърд подход.

Постигната е сделка между Великобритания и ЕС за Северна Ирландия
Обновена

Постигната е сделка между Великобритания и ЕС за Северна Ирландия

Очаква се позицията на юнионистите