Постигната е сделка между Великобритания и ЕС за протокола за Северна Ирландия, съобщи Би Би Си, като се позова на свои високопоставени източници в Лондон и Брюксел. 

Британският премиер Риши Сунак приветства "решителния пробив" с ЕС относно бъдещите търговски мерки в Северна Ирландия.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че подписаната Уиндзорска рамка е "исторически" документ, който позволява на Великобритания и ЕС да започнат "нова глава" в отношенията си.

Според Сунак споразумението ще премахне всякакво подобие на граница в Ирландско море, тоест между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Той обеща, че стоките от останалата част на Обединеното кралство към Северна Ирландия ще се движат през система от зелени и червени ленти: "зелените" ленти, тоест без митнически формалности, ще бъдат стоки, които няма да отидат по-нататък транзитно до ЕС.

"Обединеното кралство и Европейският съюз може да са имали разногласия в миналото, но ние сме съюзници, търговски партньори и приятели. И видяхме това ясно през последната година, обединявайки се с други (партньори) в подкрепа на Украйна", каза Риши Сунак.

Споразумението трябва да бъде одобрено от британския парламент. Сунак каза, че ще отнеме известно време за "смилане" на постигнатите споразумения и едва след това въпросът ще бъде подложен на гласуване.

Лидерът на Демократическата юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия каза, че партията му сега проучва правните текстове, публикувани по-рано през деня, определящи предложените нови търговски споразумения след Брекзит, договорени между Великобритания и ЕС.

Джефри Доналдсън каза, че в общи линии е ясно, че е постигнат значителен напредък в редица области на търговските правила за Северна Ирландия, но остават ключови въпроси, които предизвикват безпокойство.

"ДЮП ще иска да проучи подробностите на това, което е публикувано днес, както и да проучи подробностите на всички правни текстове в основата. Когато е необходимо, ние сме готови да се ангажираме с правителството, за да потърсим допълнителни разяснения, преработка или промяна според изискванията", каза Доналдсън в изявление.

"Не може да има прикриване на факта, че в някои сектори на нашата икономика законодателството на ЕС остава приложимо в Северна Ирландия."

ДЮП бойкотира регионалното събрание на Северна Ирландия през последната година в знак на протест срещу проверките след Брекзит между Великобритания и Северна Ирландия, а Доналдсън каза в понеделник, че тази "принципна позиция" е оправдана.

Той уточни, че партията ще оцени новите договорености спрямо "седемте теста", които е изготвила по време на преговорите, и тогава ще реши дали сделката "уважава и възстановява мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство".

Лондон пита юнионистите преди да подпише с ЕС за Северна Ирландия

Лондон пита юнионистите преди да подпише с ЕС за Северна Ирландия

Те блокират формирането на местно правителство

Разговорите се проточиха повече от година. Имаше наистина моменти, когато отношенията бяха особено напрегнати; особено когато ЕС започна да съди Обединеното кралство, разгневен от плановете на британското правителството потенциално да започне да отменя части от взаимно договореното споразумение.

В определени моменти изглеждаше, че двете страни може да се насочат към "търговска война", освен ако някой не отстъпи. В крайна и двете страни направиха остъпки.

Риши Сунак постави на пауза законодателството, отменящо части от протокола, а Брюксел спря съдебната процедура. Преговорите се засилиха и настроението се промени. Отминаха дните, в които дипломатите ви казваха, че "нищо" наистина не се случва и че преговорите не водят до никъде.

Сунак решен да се постигне сделката за Северна Ирландия

Сунак решен да се постигне сделката за Северна Ирландия

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар каза пред репортери по-рано в събота, че е възможно, но не е гарантирано споразумение през следващите дни

Политиците предупреждават, че "дяволът е в детайлите". Ето кои са основните проблеми, за които трябва да се следи, когато излезе повече информация по въпроса.

  • Ролята на Европейския съд. При сегашното състояние на нещата Северна Ирландия следва някои търговски правила на ЕС въпреки факта, че Обединеното кралство напусна ЕС. Първоначално британското правителство поиска премахване на надзора от страна на Европейския съд, но ЕС се противопостави
  • Думата на Стормонт. Северна Ирландия не може формално да влияе върху правилата на ЕС, тъй като не е членка. Това следва въпреки продължаването на спазването на някои закони на ЕС, за да се гарантира безпроблемна търговия с Република Ирландия. Политиците и бизнесът в Северна Ирландия до голяма степен вярват, че регионалната власт трябва да получи по-значима роля за справяне с "дефицита на демокрация"
  • Колко зелена е зелената лента? Обединеното кралство и ЕС са съгласни, че британските стоки, които остават в Северна Ирландия, трябва да бъдат обект на по-малко проверки и контрол, отколкото продуктите, които ще бъдат транспортирани през границата в Република Ирландия. Доверените търговци ще бъдат допуснати до така наречената зелена лента - но подробностите остават да се видят, включително въпроса кой се квалифицира като доверен търговец.
  • Данъчни въпроси. Бизнесът в Северна Ирландия следва правилата на ЕС относно ДДС и държавната помощ. Sky News съобщава, че сделката ще включва възстановяване на правомощията на Обединеното кралство за събиране на ДДС в Северна Ирландия. 
ЕС отчита напредък, но и трудности в преговорите с Лондон за Северна Ирландия

ЕС отчита напредък, но и трудности в преговорите с Лондон за Северна Ирландия

За Брюксел е важно да възстанови доверието с Великобритания