Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще разговаря с китайския си колега Си Дзинпин за сваления по-рано този месец от ВВС на САЩ на високотехнологичен китайски шпионски балон, съобщи АФП.

"Очаквам да разговарям с президента Си и... ще стигнем до дъното на това", заяви Байдън в най-обширните си публични изявления след инцидента от 4 февруари.

Макар да подчерта, че Съединените щати "не търсят нова Студена война", Байдън заяви: "Не се извинявам за това, че свалих този балон".

"Винаги ще действаме, за да защитим интересите на американския народ и сигурността на американците", каза Байдън.

Съединените щати са в състояние на тревога, откакто огромен бял балон от Китай беше забелязан да проследява поредица от свръхсекретни обекти за ядрени оръжия, преди да бъде свален край източното крайбрежие.

САЩ откриха шпионско оборудване на сваления китайски балон

САЩ откриха шпионско оборудване на сваления китайски балон

От другите три обекта досега не е открито нищо

След инцидента американските военни коригират настройките на радарите, за да откриват по-малки обекти, и бързо откриват още три неидентифицирани летателни апарата, които Байдън заповядва да бъдат свалени - единият над Аляска, другият над Канада, а третият - над езерото Хюрон край Мичиган.

Китай твърди, че балонът е бил просто заблуден апарат за метеорологични изследвания, но американски служители твърдят, че разполагат с убедителни доказателства, че балонът е бил изпратен с шпионска цел.

Инцидентът предизвика дипломатически разрив, а държавният секретар Антъни Блинкън внезапно отмени посещение в Китай. Пекин обвини Вашингтон, че реагира прекалено остро, и заяви, че американските балони са прелетели над китайска територия, което администрацията на Байдън отрича.

САЩ с доказателства, че китайският балон бил шпионски

САЩ с доказателства, че китайският балон бил шпионски

Оборудването му било за разузнавателни, а не метеорологични цели

Байдън направи ясно разграничение между китайския балон и трите по-малки обекта, свалени след това.

"Все още не знаем точно какви са били тези три обекта", каза Байдън, като същевременно изключи китайско участие - и предположи, че те може да са били някакви граждански плавателни съдове.

"Засега нищо не подсказва, че те са свързани с китайската програма за шпионски балони или... с наблюдателни апарати на други държави", каза Байдън.

"Настоящата оценка на разузнавателната общност е, че тези три обекта най-вероятно са балони, свързани с частни компании" или изследователски проекти, каза той.

Байдън не смята китайския балон над САЩ за сериозен пробив в сигурността

Байдън не смята китайския балон над САЩ за сериозен пробив в сигурността

Президентът не съжалява, че балонът не е бил свален по-рано

Въпреки това, "ако някой обект представлява заплаха за безопасността, сигурността (на) американския народ, аз ще го сваля", каза Байдън.

Байдън постави като свой приоритет възстановяването на отношенията на САЩ с Китай, който той определя като най-големия конкурент на Вашингтон. Въпреки нарастващото напрежение заради китайските амбиции да възстановят властта над демократичен Тайван, Байдън и Си заявиха, че искат да създадат "предпазни парапети", за да предотвратят превръщането на съревнованието им между суперсилите в конфликт.

Драмата с балоните доведе до объркване на този проект.

Въпреки това заместник-държавният секретар Уенди Шърман заяви в сряда, че Пекин и Вашингтон не са "спрели да общуват и да се опитват да се разбират".