Американският президент Джо Байдън, подложен на критики от някои законодатели, заяви, че не смята, че китайският шпионски балон, прелетял над Съединените щати, преди да бъде свален в Атлантическия океан, е бил сериозен пробив в сигурността, съобщава "Ройтерс".

Държавният глава, който се стреми да запази двустранния диалог и да не позволява напрежението с Пекин да излезе извън контрол, посочи, че не съжалява, че не балонът не е бил свален по-рано.

Това не е голям пробив, убеден е Байдън. "Вижте, това е напълно ... това е нарушение на международното право. Това е нашето въздушно пространство. И щом влезе в нашето пространство, можем да правим каквото си искаме с него (балона - б.р.)", отбеляза той.

САЩ с доказателства, че китайският балон бил шпионски

САЩ с доказателства, че китайският балон бил шпионски

Оборудването му било за разузнавателни, а не метеорологични цели

Байдън обясни, че американските военни са се опасявали, че ако свалят балона над сушата, неговите части могат да паднат в населен район.

"Това нещо беше огромно. Какво ще се случи, ако падне и удари училище в жилищен район? Какво ще се случи, ако падне? Затова им казах веднага щом имат възможност да го свалят, да го направят. Те взеха разумно решение. Свалиха го над водата, събраха повечето от частите му и те са наред", разясни президентът.

На 2 февруари Байдън нареди балонът да бъде свален, след като той премина в северозападната част на Съединените щати. Президентът обаче се съгласи с молбата на американските военни да не предприемат действия, докато балонът не достигне океана.

61-метровият балон беше свален от американски изтребител край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари.

Някои републиканци и демократи обаче разкритикуваха Байдън за това, че е трябвало да свали по-рано балона, който беше засечен на голяма надморска височина за първи път над Аляска на 28 януари.

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

Това е е първият подобен случай