Президентът на САЩ Джо Байдън ще се присъедини към виртуална среща на ръководителите на източноевропейските държави от НАТО, провеждана в румънската столица Букурещ днес. Това обяви румънският президент Клаус Йоханис, като акцентът е върху сигурността в Черноморския регион и Украйна, информира "Ройтерс".

Срещата на Букурещката деветка, група европейски страни от източния фланг на НАТО, се домакинства от Йоханис и президента на Полша Анджей Дуда и има за цел координиране на позициите по отношение на сигурността на страните от региона.

Букурещ приема новия център за киберсигурност на ЕС

Букурещ приема новия център за киберсигурност на ЕС

Мнозинството страни членки избраха румънската столица по време на гласуване

"Радвам се да приветствам Джо Байдън на срещата Букурещ9, на която съм домакин в Букурещ днес", отбеляза Йоханис в профила си в "Туитър".

"Заедно с президента Анджей Дуда също ще приветстваме... Йенс Столтенберг в подготовката на срещата на НАТО, фокусирайки се върху трансатлантическите отношения, НАТО 2030, отбраната и възпирането на източния фланг", допълни държавният глава на северната ни съсевка.

Байдън, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президентите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Словакия ще вземат участие във видеоконференцията.

Британските ВВС се разполагат в Румъния, демонстрират подкрепа и решителност

Британските ВВС се разполагат в Румъния, демонстрират подкрепа и решителност

Ескадрила вече е в авиобаза на брега на Черно море близо до Констанца

"В... изявлението, което деветте ще публикуват след срещата, ще бъде проблемът за сигурността в Черноморския регион и свързаните с това проблеми за сигурността в Украйна", уточни пред репортери ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох.

По-рано този месец Вашингтон заяви, че може да увеличи помощта в областта на сигурността за Киев, след като Русия струпа войски близо до границата си с украинската източна област Донбас, където украинските войски са в конфликт с подкрепяните от Москва сепаратисти.

Румъния изгони помощник на военния аташе на Русия

Румъния изгони помощник на военния аташе на Русия

Действията му противоречали на Виенската конвенция за дипломатическите отношения