Румънските власти обявиха за персона нон грата помощника на военния аташе на посолството на Русия в Букурещ. Това съобщи румънското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Министерството на външните работи на Румъния информира, че румънските власти решиха да обявят за персона нон грата на територията на Румъния помощника на военния аташе към посолството на Руската федерация в Букурещ", се уточнява в изявлението на външното ведомство на северната ни съседка и се подчертава, че "дейностите и действията на (дипломата) противоречат на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.".

Словакия гони трима служители на посолството на Русия, солидарна е с Чехия

Словакия гони трима служители на посолството на Русия, солидарна е с Чехия

Москва обеща отговорът ѝ да не закъснее

Външното министерство на Румъния също така отбелязва, че руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин е бил привикан във ведомството по разпореждане на министър Богдан Ауреску. Там той е бил информиран за решението, взето от румънските власти.

През последните две седмици Русия и редица източноевропейски страни, включително Чехия, Полша, Словакия и прибалтийските държави, взаимно експулсираха дипломати.

Напрежението се разрази, след като Прага обвини руските специални служби, че стоят зад експлозии във военен склад във Врбетице, което Москва отрече. Чехия призова съюзниците си от НАТО и Европейския съюз да демонстрират солидарност с нея и да изгонят руски дипломати. Решението на Румъния е именно показване на солидарност с Чехия.

Латвия, Литва и Естония гонят дипломати на Русия в знак на солидарност с Чехия

Латвия, Литва и Естония гонят дипломати на Русия в знак на солидарност с Чехия

Не толерират подривната дейност на своята територия