Американската военновъздушна база "Рамщайн" в германската провинция Рейнланд-Пфалц ще бъде домакин на нов съюзнически космически център, потвърди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг уточни, че министрите на отбраната на страните членки на НАТО се очаква да се споразумеят за космическия център в базата "Рамщайн" утре (22 октомври).

"Очаквам утре министрите да се договорят да се създаде нов космически център на НАТО при съюзническото въздушно командване в Рамщайн, Германия", каза Столтенберг на пресконференция преди среща на военните министри от Алианса.

Русия отхвърля като "пропаганда" обвиненията на САЩ и Великобритания за космическото оръжие

Русия отхвърля като "пропаганда" обвиненията на САЩ и Великобритания за космическото оръжие

"Призоваваме нашите американски и британски колеги да проявят професионализъм"

Генералният секретар Йенс Столтенберг настоя, че НАТО не се интересува от милитаризиране на космическото пространство, а просто от повишаване на осведомеността за съществуващите предизвикателства.

Столтенберг каза още, че редица страни, включително Русия и Китай, разработват системи, които могат да "заслепят", деактивират и унищожат сателитите в околоземното пространство. Имайки предвид това, настоя той, за НАТО е изключително важно да има присъствие в космоса, за да осигури непрекъсната работа на комуникациите и навигацията и засичането на изстрелването на ракети.

НАТО многократно изрази опасенията си относно руските военни дейности в близост до границите му. От своя страна Москва подчертава, че НАТО се приближавал до руските граници и използва предполагаемата руска заплаха като претекст за военно укрепване в Източна Европа.

Камарата на представителите на САЩ одобри Космически сили към $738 млрд. бюджет за отбрана

Камарата на представителите на САЩ одобри Космически сили към $738 млрд. бюджет за отбрана

Камарата на представителите на САЩ одобри бюджета за отбрана в размер на 738 милиарда долара

Йенс Столтенберг продължи, като каза, че приветства неотдавнашния напредък в руско-американските преговори за удължаване на договора Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите оръжия).

"Това, което сега е заложено на карта, е бъдещето на новото споразумение за Нов СТАРТ, който свършва в началото на следващата година. Съюзниците подкрепят удължаването на Нов СТАРТ от САЩ и Русия. И приветствам напредъка по този въпрос през последните дни", каза Столтенберг.

Вчера Русия увери, че е готова и двете страни да замразят своя арсенал от ядрени бойни глави и да удължат споразумението за една година. Държавният департамент на САЩ заяви по-късно през деня, че е готов незабавно да се организира среща, за да се финализира споразумението.