Пролетно-лятното настъпление на руската армия все още не е приключило, но вече можем да признаем, че то не оправда всички очаквания на Кремъл. Украйна, която през пролетта беше на ръба на пропастта, постепенно се съвзема, въпреки че все още има проблеми - изтощена армия и недостиг на боеприпаси, съобщава БиБиСи.

Украйна беше отслабена поради липсата на американска помощ, която бе блокирана в американския Конгрес. Освен това тя имаше проблеми със състава на въоръжените си сили заради смяна в ръководството на украинската армия. Освен това й се наложи да промени Закона за военна мобилизация.

Русия, макар и с големи загуби, успя да превземе важен украински обект близо до Донецк - населеното място Авдеевка. След кратка пауза тя продължи настъплението си в няколко посоки едновременно.

При последното развитие на ситуацията украинските войски напуснаха Авдеевка. Какво значение има това за войната?

Руснаците атакуват в посока Покровск, Часов Яр, Купянск, Лиман, Северск, Угледар, Курахово.

Освен това те се опитаха да "отрежат" украинския плацдарм в Кринки близо до Херсон и да си върнат територии близо до Работино в Запорожка област.

Кремъл отвори още два фронта. През май руските войски нахлуха в района на Харков близо до Волчанск и Липци, а през юни започнаха настъпление към Торецк, Донецка област.

Но колко е успешна тази руска офанзива и дали тя е постигнала стратегическите си цели? Според военни експерти, интервюирани от украинската служба на BBC, мненията са разнопосочни.

Единствено съгласие има в едно - есента на 2024 г. може да се окаже от решаващо значение за руско-украинската война.

Основните постижения на Русия на фронта

През пролетта и лятото на 2024 г. руските войски не успяха да превземат нито един голям украински град, но успяха да напреднат на 35 км в дълбочина в посока Покровск, на 9-10 км в посока Торецк, а освен това подобриха позициите си при Угледар и Курахово.

Всичко това обаче не може да се смята за стратегически успех, смята Павел Лакийчук, ръководител на програмите за сигурност в Центъра за глобални изследвания "Стратегия XXI".

"Руснаците планираха стратегически пробив от Бахмут към Авдеевка и обкръжаване на украинските сили между тези две населени места в района на Торецк и Часов Яр", отбелязва експертът.

Тези намерения обаче не се осъществили и Кремъл бил принуден бързо да промени плановете и тактиката си. Така вместо бързи удари и пробиви, руснаците заложили на много по-скъпата тактика на бавно напредване.

Израелският експерт Давид Генделман смята, че в крайна сметка руската лятна офанзива може да се смята за частично успешна.

В същото време той отбелязва, че от началото на есента оперативната обстановка на фронта ще продължи да се усложнява за украинските въоръжени сили.

Според украинския военен анализатор и историк Михаил Жирохов основните успехи на пролетно-лятното настъпление на руската армия са причинени от грешки на командването на Въоръжените сили на Украйна.

Той смята за ключова загубата в края на април на донецкия град Очеретино, разположен между Авдеевка и Покровск.

Следващият проблем за украинците е загубеното село Прогрес в същата посока през юли.

DeepState: Украинските сили скъсаха обкръжение край село Прогрес в Донбас

DeepState: Украинските сили скъсаха обкръжение край село Прогрес в Донбас

Информацията е потвърдена от украински военни блогъри

"Очеретино и Прогрес са груби грешки на нашето командване. Руснаците просто се възползваха от това. Това не е тяхна заслуга, както беше с Бахмут, където те направо изядоха украинската отбрана", смята експертът.

Той е убеден, че кулминацията на руската офанзива ще настъпи през август или в началото на септември. През този период руската армия ще разполага с максимални възможности, преди всичко като техника и боеприпаси.

Това се дължи на особеностите на руския военно-промишлен комплекс, който работи на полугодишни производствени цикли.

Жирохов обяснява, че от 1 юли нататък отбранителната индустрия започна да снабдява войските с определено количество оръжие. Така до август те си трупат и резерви от оръжие", продължава Жирохов.

В същото време руската армия се стреми да се приближи до Покровск и успява да напредне до 10 км до града.

Дейвид Генделман обръща внимание, че командването на руската група "Център", действаща в този район, не обявила атака директно срещу града, а разширила превзетите зони по фланговете, по-специално при Селидово, за да защити себе си от контраатаки.

В същото време действията на украинското командване в този участък от фронта не били много ясни, коментира пред украинската BBC един от офицерите, воюващи в зоната на Покровск.

Той признава, че въпреки публичните изявления на Зеленски и Сирски, че е необходимо да укрепят Покровск, някои части били изтеглени оттам, а на други било наредено да се оттеглят по-дълбоко в територията на Украйна и да напуснат позициите си практически без бой.

Вероятно тактиката на Генералния щаб на украинските въоръжени сили е била противникът да бъде бит директно в градските райони на Покровск или в покрайнините му.

Азербайджанският военен анализатор Агил Рустамзаде оценява ситуацията малко по-различно. Според него и двете страни имат неразрешени "кризи на оперативно ниво" - Украйна - по отношение на Покровск, а Русия - в Курск.

Ето защо той смята, че е грешка да се смята, че някоя от двете страни е постигнала решаващо предимство или стратегически успех. Той предвижда до зимата и до настъпването на студовете настъпателните действия и на двете армии да продължат.

Летните успехи на въоръжените сили на Украйна

За успех на украинската армия през пролетно-летния период може да се смята удържането на позициите на фронта, въпреки недостига на хора и оръжия.

Украинските отбранителни сили успели да удържат руската офанзива, започнала на 10 май в района на Харков, и да предотвратят нейното бързо настъпление дълбоко в територията на Украйна. Така за почти четири месеци ожесточени битки при Волчанск и Липци успехите на Русия са минимални.

Освен това именно през този период украинската отбранителна промишленост успяла да увеличи производството на безпилотни самолети с голям обсег. По отношение на тяхното използване Украйна дори успяла да надмине Русия.

Независимо от тези постижения, всички експерти се обединяват около идеята, че най-голямото събитие през лятото е украинската офанзива в района на Курск, която започна на 6 август.

Тази операция беше неочаквана, но добре обмислена и бързо постигна резултати.

Дейвид Генделман смята, че Киев се е решил на този ход с цел отбраната на Покровск. Той направи аналогия с играта на шах.

ISW: Русия подсилва настъпателната си операция в Покровск

ISW: Русия подсилва настъпателната си операция в Покровск

Русия се опитва да се защити срещу украинската инвазия в Курска област.

"Можем да кажем, че в стратегически смисъл задачата беше "разклащане на шахматната дъска". Но проблемът е, че към момента не виждаме нито една фигура да пада от дъската", обясни експертът.

Според него е важно колко дълго украинските въоръжени сили ще могат да задържат територии в района на Курск и как точно Москва ще реагира на действията им.

"Въпреки военните рискове, атаката в Курска област успешно промени начина, по който разказваме за войната", отбелязаха анализатори от Британския кралски институт за изследване на отбраната (RUSI).

"Дали това ще бъде достатъчно, за да се запазят отворени крановете на международната подкрепа по време и след изборите в САЩ през ноември 2024 г. зависи от това дали Киев ще остане готов да използва Курск като разменна монета в преговорите", се казва в статия на института.

Според изследователи от Британския кралски институт за изследване на отбраната (RUSI) операцията в Курск е повишила залозите. Те могат още повече да нараснат, ако последват други неочаквани украински операции, твърдят от RUSI.

Решаващата битка за Покровск през есента

Есента на 2024 г. може да се окаже решаваща за руско-украинската война.

През този период може да се случат ключови военни и политически събития, смята Дейвид Генделман.

Той има предвид както развитията в Курска област и битката за Покровск, а така също и президентските избори в САЩ в началото на ноември. Обръща внимание, че Киев е критично зависим от американската помощ, което означава, че е много важно кой ще спечели изборите за президент на Щатите.

Не всички анализатори обаче са съгласни с тезата на Генделман. Агил Рустамзаде например е на мнение, че войната е доста продължителна война и никоя от воюващите страни няма решаващо предимство, за да нанесе такъв удар, че да настъпи повратен момент. Той добавя и че във война на изтощение дори оперативните успехи не могат да доведат до стратегически поврат.

На свой ред Михаил Жирохов обръща внимание, че по негови данни руската армия ще е във върхова форма в началото на есента и Кремъл ще положи всички усилия да се възползва от ситуацията.

Освен това остават само още месец и половина, два, през които времето ще позволи руската пехота да се крие насред зелените храсти и дървета. Освен това и тежките бронирани машини се движат по-лесно по суха пръст.

"Успехите на Русия в Донецк ще направят така, че никой да не обръща внимание на останалите им провали. Руските части ще се опитат да се мобилизират и да си изпълнят задачата преди ноември, когато започнат дъждовете и зелените листа окапят.

Според Жирохов Украйна трудно ще запази Покровск при сегашните условия.

Той споделя, че очаква да види хитрия план на Сирски, ново контранастъпление, например, защото в района на Курск украинските въоръжени сили не са използвали всичките си резерви. Логиката на събитията е, че през следващите седмици украинците трябва някъде да ударят, прогнозира Жирохов.

Той очаква "чудото на Висла", имайки предвид битката между полските и съветските части от 13-25 август 1920 г., когато Полша е на крачка от поражението, но не само че спира Червената армия, а и я побеждава в контранастъпление.

Дейвид Генделман също предвижда неочакван ход от украинска страна. По думите му ако украинските части загубят Покровск, това ще създаде тази есен оперативна криза в украинската отбрана.

Той е категоричен, че резултатът от битката за Покровск ще определи по-нататъшното развитие на събитията на фронта. Възможните варианти включват замразяване на конфликта или нова серия от конфронтации.

Така или иначе той не се наема да направи по-конкретна прогноза, а заключава: има един принцип, който тази година ще стане още по-актуален и той гласи, че пилците се броят на есен.