Министерството на информацията на Беларус взе решение да ограничи достъпа до редица новинарски интернет ресурси, сред които са и германската медийна компания Deutsche Welle, "Настоящо време" и "Нов час". Рестриктивната мярка е във връзка с разпространението на линкове към материали, признати от властите в Минск за екстремистки в тези медийни платформи.

"Министерството на информацията на 28 октомври взе решение да ограничи достъпа до редица новинарски интернет ресурси - Deutsche Welle," Настоящо време" и "Нов час", - каза първият заместник-министър на информацията Андрей Кунцевич, цитиран от агенция БелТА.

Русия гони "Дойче веле" за нарушение на закона и "оправдаване на екстремизъм"

Русия гони "Дойче веле" за нарушение на закона и "оправдаване на екстремизъм"

Разследват и британското БиБиСи, и финансираното от САЩ "Радио Свобода"

Андрей Кунцевич посочи, че решението е в съответствие с чл. 19 от Закона "За противодействие на екстремизма", където разпространението на екстремистки материали е забранено. "В същото време член 38 от Закона за средствата за масова информация установява пряка забрана за разпространение, включително на хипервръзки към такива материали", каза Андрей Кунцевич.

По-рано за блокирането на сайта на Deutsche Welle съобщи Белоруският съюз на журналистите (BSJ).

"Когато се опитате да влезете в уебсайта на DW [Deutsche Welle], се появява информация, че той е бил блокиран в съответствие с решението на Министерството на информацията", се казва в изявление на Белоруският съюз на журналистите.

Синдикатът обърна внимание на факта, че "DW беше особено известен със серия от пропагандни материали за ситуацията в Беларус през 2020 г.". По-специално, уточниха в синдиката, "ресурсът разпространява фалшификати за "изчезнали и изнасилени"," принудително уволнение "от Белтелерадиокомпанията", кацане "на руски медийни работници с RT и други".

ЕС удря Беларус с нови санкции през ноември

ЕС удря Беларус с нови санкции през ноември

В понеделник външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията в страната

В момента Белтелеком, най-големият доставчик в Беларус, не предоставя достъп до Deutsche Welle. Мобилните оператори все още не са блокирали достъпа до сайта.

От миналия петък белоруските интернет потребители започнаха да изпитват проблеми с достъпа до сайтовете на Deutsche Welle, рускоезичния телевизионен канал "Настоящо време" с редакция в Прага и белоруския опозиционен вестник "Нов час".

През октомври бяха извършени обиски в редакцията на беларуския вестник и домовете на някои служители, беше иззето оборудване, а преди това беше спряно издаването на печатната версия на вестника.