Посолството на САЩ в Минск обяви, че беларуските власти "форсират затварянето" на неговите хуманитарни програми, както и такива за гражданско общество в авторитарната страна, информира "Франс прес".

На власт от 1994 г., авторитарният президент Александър Лукашенко предприе репресии срещу групи на гражданското общество и организации със западни връзки, след като миналата година избухнаха безпрецедентни протести срещу спорното му преизбиране.

Посолството на САЩ посочва в изявление, че властите са го информирали за "нови мерки", които ще наложат затварянето на неговото крило за публична дипломация и офисите в Минск на Американската агенция за международно развитие (USAID).

И САЩ удариха Беларус със санкции - за нарушаване на правата и ерозия на демокрацията

И САЩ удариха Беларус със санкции - за нарушаване на правата и ерозия на демокрацията

САЩ се присъединяват към Великобритания, Канада и ЕС

Гражданското общество и програмите за помощ, отбеляза посолството, "са в полза на беларусите от 1990-те години на миналия век".

"Повече от 36 000 сираци и уязвими хора" са получили помощ от USAID в Беларус от 2006 г. насам", уточни дипломатическата мисия.

Културните и образователни програми на посолството са позволили на повече от 5 000 беларуси да "преследват академично и професионално развитие в Съединените щати", допълват от посолството.

Беларус обвини САЩ в опит за дестабилизиране на страната

Беларус обвини САЩ в опит за дестабилизиране на страната

В нов документален филм се посочват конкретни лица от няколко държави

Съвсем наскоро програмите отпуснаха средства за "осигуряване на ключово COVID-19 облекчение, след като беларуските власти пренебрегнаха пандемията", се изтъква в изявлението.

Специалният пратеник на Вашингтон за Беларус Джули Фишър написа в "Туитър", че САЩ "няма да бъдат възпрени от нашия ангажимент за укрепване на основните свободи в Беларус".

"Нашите усилия за подкрепа на здравеопазването, образованието и икономическото подобрение в Беларус ще продължат", увери тя.

Лидерът на опозицията на Беларус в изгнание Светлана Тихановска отбеляза, че е "благодарна" на американските организации "за годините на развитие на беларуско-американското приятелство".

Тихановская е в САЩ и иска от Блинкън още повече санкции срещу Беларус

Тихановская е в САЩ и иска от Блинкън още повече санкции срещу Беларус

От Вашингтон тя призовава Путин да спре да подкрепя Лукашенко

"Те ще се върнат в нов Беларус. Моля ги да продължат (своята) работа за беларусите - ние виждаме и ценим тази последователна подкрепа", подчерта тя в "Туитър".

Опозицията настоява, че Тихановска е била истинският победител на президентските избори миналата година. Тя беше принудена да напусне Беларус след масови протести заради спорния вот, избухнали миналата година, а в момента живее в съседна Литва.

През август президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за разширяване на санкциите срещу Беларус, таргетираща множество длъжностни лица, бизнес мениджъри и компании.

И САЩ отхвърлиха присъдите срещу беларуските опозиционери

И САЩ отхвърлиха присъдите срещу беларуските опозиционери

Европейският съюз вече упрекна Беларус заради "грубото пренебрежение към човешките права"