Беларус и Русия значително засилиха двустранното сътрудничество на фона на сложната геополитическа обстановка и контактите на Минск с руските региони допринесоха значително за целта. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко по време на среща с губернатора на руската Калужка област Владислав Шапша, съобщава ТАСС.

"Нашите страни - Русия и Беларус, станаха много по-близки една с друга през последните години и можем да го заявим открито. И не само чрез нашите отношения на най-високо политическо ниво, но, както винаги, чрез контактите ни с руските региони", изтъкна Лукашенко.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва

Той посочи, че двете страни са започнали "да работят много по-тясно на ниво правителства, бизнеси и организации в търсене на решения на настоящата трудна ситуация, която обедини хората и ги направи по-силни".

По негови думи значителен принос за рекордния търговски оборот между Минск и Москва през 2022 г. (50 милиарда долара) има и изпълнението на споразумения с ръководителите на руските региони.

На свой ред Шапша отбеляза, че Беларус е много надежден партньор за Калужка област, която реализира проекти в промишлената, селскостопанската, научната, образователната и културната сфера. Губернаторът подчерта, че делегацията е извършила първия редовен полет от международното летище Калуга до Минск след дълго прекъсване.

Беларус и Русия сътрудничат в гражданската авиация

Беларус и Русия сътрудничат в гражданската авиация

Двете държави отдавна обявиха намерение за сближаване