Петима души бяха осъдени в Беларус за предполагаем опит за преврат миналата година, съобщи АФП.

Според правозащитния център "Вясна", сред признатите за виновни в понеделник са лидерът на Народния фронт Ригор Кастушев и американският адвокат Юрий Зянкович.

Зянкович беше осъден на 11 години затвор за "създаване и ръководене на екстремистка група".  Кастушев получи 10-годишна присъда за "заговор за завземане на властта по противоконституционен път".

Политологът и литературен критик Александър Федута беше осъден на 10 години затвор. Той твърди, че проектът за "преврат" е започнат от офицер от беларуските тайни служби (КГБ), който е проникнал в групата.

Други двама обвиняеми получиха две години и половина затвор. 

Припомняме, че президентът на страната Александър Лукашенко заяви през април 2021 г., че е осуетил опит за преврат и "убийство", планирани от Съединените щати.

Лукашенко притеснен от нов опит за преврат в Беларус

Лукашенко притеснен от нов опит за преврат в Беларус

Западът хвърлил над 6 млрд. долара за унищожаването на страната

Случаят беше оповестен за първи път на фона на демонстрациите в Беларус след оспорваното преизбиране на Лукашенко през август 2020 г.

Беларуските власти тогава проведоха потушаване на несъгласието след демонстрациите.

Тези, които заговорничeха да извършат преврат в Беларус през 2020 г., отново ще се опитат да разбунтуват хората. Това заяви Лукашенко през февруари тази година. 

"Имаше планове за организиране на цветна революция в сърцето на Европа, но това, което постигнаха, беше неуспешен бунт. Много пари бяха хвърлени в този неуспешен опит", отбеляза тогава той и допълни, че според оценките на Минск става въпрос за над 6 млрд. долара.

Това е невероятна сума пари за Беларус, категоричен бе Лукашенко. "Тези, които не са успели да оползотворят тази сума, отново ще се опитат да разбунят хората. Това е, което те вече правят", заяви държавният глава.

На 28 януари в обръщение към парламента и народа на страната Лукашенко обяви, че западните страни са отделили над 6 милиарда долара за унищожаването на Беларус по време на президентските избори през 2020 г. Според него освен във финансирането на подривните дейности Западът е участвал и в идеологическо разпространение, като чрез различни образователни програми популяризира "т.нар. демократични ценности".