Беларус може да наложи мерките си за отговор на санкциите на Запада през новата седмица. За това предупреди в неделя премиерът на Беларус Роман Головченко, цитиран от ТАСС.

"Естествено, ще разгледаме решенията, които ще бъдат обявени до дни, най-вероятно веднага след този уикенд, каза той в интервю за телевизионния канал Беларус-1. Никога не сме нападали никого. Но след като срещу нас бъде отприщена икономическа или хибридна война, естествено тези действия няма да останат без отговор".

"Това ще бъде само част от такива мерки. Не планираме да използваме целия арсенал, въпреки че сме изработили нашия отговор. Последващите мерки няма да бъдат асиметрични, както казахме. Това ще бъдат симетрични мерки", предупреди той . Не сме идеални. Имаме проблеми. Знаем болките си. Но каквато и да е трудна ситуацията, ще се справим с нея", подчерта той.

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Добавят 28 лица, органи и фирми към санкционния списък

Европейският съюз наложи петия пакет от антибеларуски санкции на 2 декември. Санкциите обхващат 17 лица и 11 организации. Министерството на финансите на САЩ също така наложи ограничения върху държавните дългови книжа на Беларус.

Освен това, 20 физически лица, 12 юридически лица и три самолета бяха оставени в списъка във връзка с миграционната криза и в светлината на твърденията за потискане на гражданските свободи. Обединеното кралство и Канада също обявиха допълнителни санкции срещу Беларус.

Междувременно министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей каза на среща на висшите дипломати на ОССЕ, че страната му е наказана със санкции, защото е демонстрирала "тъмната страна на европейската демокрация".

Лукашенко: Западът ще използва мигрантите срещу Беларус при конфликт между Русия и Украйна

Лукашенко: Западът ще използва мигрантите срещу Беларус при конфликт между Русия и Украйна

Мигрантите щели да бъдат способ за сдържане на на беларуската армия