Държавният граничен комитет на Беларус нарече фалшиви съобщенията за престрелка в събота, 25 февруари, на беларуска-украинската граница. Това се казва в съобщение, публикувано в неделя в канала на ведомството Telegram и цитирано от ТАСС.

"Редица източници в интернет, предимно с деструктивен характер, разпространяват, позовавайки се на украински ресурси, съобщения за престрелка, която се твърди, че е станала на 25 февруари тази година на границата с Украйна", се казва в текста.

Според Беларус информацията е разпространявана от екстремисти и няма нищо общо с реалността. Няма инциденти с използване на оръжие, а граничните патрули не са откривали огън, съобщиха от ведомството.

Киев засега не се тревожи от агресивната реторика на Беларус

Киев засега не се тревожи от агресивната реторика на Беларус

Не се забелязват логистични действия в Беларус, насочени към формиране на ударна сила

Беларус информира, че подразделения на граничната служба в местата на постоянна дислокация дежурят. От агенцията обърнаха внимание на необходимостта да се използват "официални, проверени и надеждни източници на информация, да не се поддават на провокации и пълнежи".

Беларус засилва агресивната си и милитаристична реторика преди първата годишнина от руската инвазия в Украйна, но Киев не вижда непосредствена заплаха от своя северен съсед. Това заяви преди дни Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Изявлението му идва, след като Беларус обяви, че Украйна е струпала значителна група войски близо до общата им граница и предупреди за заплаха за своята сигурност.

"Не виждаме никакви логистични действия в Беларус, насочени към формиране на ударна сила. Нито забелязваме струпване на оборудване, необходимо за провеждането на сухопътна офанзива", посочи Подоляк.

Беларус недоволства от украински войски по границата

Беларус недоволства от украински войски по границата

Предупреждава за риск от въоръжени провокации, които могат да прераснат в гранични инциденти

Преди това стана ясно, че Беларус създава ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана. Президентът на страната Александър Лукашенко обясни, че целта е всеки да знае как да "борави с оръжие", да има готовност да отговори на агресия и да поддържа обществения ред в мирно време.

През декември Александър Лукашенко заяви, че броят на "провокациите" в близост до украинската граница нараства.

По негови думи Киев "използва всякакъв претекст, за да въвлече войските на НАТО в конфликта".