Плановете на Полша за разполагане на още една дивизия и доставките ѝ на нови оръжия за вече разположените войски се разглеждат от Минск като предявяване на агресия. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович, цитиран от ТАСС.

"За съжаление и Полша, и балтийските държави са настроени за милитаризация, увеличаване на военните си компоненти, на военните дейности, разполагане на нови части и войски, въоръжаване с нови нападателни, а не отбранителни оръжия. Как може да се разглежда това? Само като претенция за агресия. Нито разузнавателните полети, нито броят на ученията могат да допринесат за мира и сигурността", категоричен бе той.

Лукашенко обвини съседните страни, че готвят агресия срещу Беларус

Лукашенко обвини съседните страни, че готвят агресия срещу Беларус

Беларуският лидер е наясно кой създава напрежение по границите

Волфович подчерта, че плановете на Полша да разположи още една дивизия близо до границите с Беларус могат да се разглеждат като агресивна политика не само срещу Беларус, но и срещу Съюзната държава и Организацията на Договора за колективна сигурност - постсъветски блок за сигурност.

Той посочи, че Минск следи внимателно ситуацията по границите си. "Неотдавнашното решение на президентите на Беларус и Русия да разположат регионална военна група в Беларус показва, че ние предприемаме стъпки за стратегическо сдържане", отбеляза Волфович.

Изявлението му идва, след като вчера вицепремиерът и министър на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак заяви, че правителството е одобрило концепцията за разполагане на нова военна част - 1-ва пехотна дивизия на легионите - в източните региони на страната.

Полша: Изграждаме най-силната армия в Европа

Полша: Изграждаме най-силната армия в Европа

Нови мерки срещу руската агресия