Западните страни не оставиха на Беларус друг избор, освен да разположи руски тактически ядрени оръжия. По-добре да внимават да не "прекрачват червените линии" по ключови стратегически въпроси. Това заяви в неделя Александър Волфович, държавен секретар на Съвета за сигурност на Беларус, цитиран от "Ройтерс".

По думите му, логично е оръжията да бъдат изтеглени след разпадането на СССР през 1991 г., тъй като Съединените щати са предоставили гаранции за сигурност и не са наложили санкции.

"Днес всичко е разрушено. Всички дадени обещания са изчезнали завинаги", каза Волфович.

Лукашенко: В съюз с Русия и Беларус ядрени оръжия ще има за всички

Лукашенко: В съюз с Русия и Беларус ядрени оръжия ще има за всички

Aко някой се притеснява, да влезе в съюза, подкани президентът на Беларус

"Разполагането на тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус следователно е една от стъпките на стратегическо възпиране. Ако в главите на западните политици остане някакъв разум, разбира се, те няма да прекрачат тази червена линия", каза Волфович.

Той каза, че всяко прибягване до използване на "дори тактически ядрени оръжия ще доведе до необратими последици".

Припомняме, че в неделя президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ако някой се притеснява, тогава той трябва да влезе в съюз с Русия и Беларус и ядрени оръжия ще има за всички. 

ЕС предупреди Беларус за руските ядрени бомби

ЕС предупреди Беларус за руските ядрени бомби

Беларус "незабавно" да прекрати подкрепата си за Кремъл

"Ако някой се притеснява, не мисля, че Касим-Жомарт Токаев се притеснява от това, но ако изведнъж, тогава никой не е против Казахстан и други страни да имат същите близки отношения, каквито имаме ние с Руската федерация. Това е много просто. Беларус и Русия трябва да влязат в съюз и това е всичко: ядрени оръжия ще има за всички", посочи Лукашенко.

Той подчерта, че това е негово лично мнение, но добави, че това не е невъзможно. Трябва стратегически да разберем, че имаме уникален шанс да се обединим, поясни беларуският президент.

На 24 май президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев посочи, че взаимодействието в рамките на съюзната държава, където "дори ядрените оръжия вече са едно за двама", се различава от нивото на интеграция с Армения, Казахстан и Киргизстан.

Договорът за създаване на съюз между Русия и Беларус беше подписан на 8 декември 1999 г. в Москва от президентите Борис Елцин и Александър Лукашенко. Той влиза в сила на 26 януари 2000 г. и е безсрочен. Руският президент Владимир Путин заяви на 25 март, че Руската федерация, по искане на беларуската страна, ще разположи своите тактически ядрени оръжия в републиката, както САЩ отдавна са направили на територията на своите съюзници.

Както съобщи държавният глава на Русия, на 1 юли е планирано да бъде завършено строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия. Москва вече предаде на Минск ракетната система "Искандер", която може да бъде носител на ядрено оръжие, и съдейства за преоборудването на беларуските самолети, за да могат да използват специални боеприпаси, поясни Лукашенко.

Припомняме, че по-рано този месец Минск и Москва подписаха документ за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Лукашенко: Русия започна да прехвърля ядрени оръжия в Беларус

Лукашенко: Русия започна да прехвърля ядрени оръжия в Беларус

Уверява, че всичко ще бъде наред със сигурността на ядрените оръжия