Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел предупреди в петък, че разполагането на руски ядрени бойни глави в Беларус може да доведе до "по-нататъшна изключително опасна ескалация", като подчерта, че всеки опит за подклаждане на напрежението ще бъде посрещнат със "силна реакция".

Това съобщи АП.

"Решението противоречи на ангажиментите, които Русия пое в Будапещенския меморандум, според който Беларус елиминира всички ядрени оръжия от територията си", заяви Борел.

Той обвини режима в Минск, че е "съучастник" в "агресивната война" на Москва срещу Киев, и призова Беларус "незабавно" да прекрати подкрепата си за Русия.

Беларуският президент Александър Лукашенко по-рано разкри, че Русия е започнала да прехвърля част от ядрените си оръжия в страната му.

Белият дом обаче заяви, че няма индикации, че Русия ще използва ядрени оръжия.

На 25 март руският президент Владимир Путин обяви, че по искане на Минск Москва ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, подобно на това, което САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници. Руският лидер посочи, изграждането на хранилища за тактическо ядрено оръжие в Беларус ще приключи до 1 юли.

Лукашенко: Русия започна да прехвърля ядрени оръжия в Беларус

Лукашенко: Русия започна да прехвърля ядрени оръжия в Беларус

Уверява, че всичко ще бъде наред със сигурността на ядрените оръжия

Москва вече предостави на Минск тактически ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие, а също помогна на Минск да преоборудва своите военни самолети, така че да са способни да носят специализирани оръжия. Освен това беларуските ракетни екипажи и пилоти са преминали обучение в Русия.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.