Двама белгийски министри призоваха за изключване на Израел от конкурса за песен "Евровизия", докато войната в Газа продължава, предава "Ройтерс".

Противоречията около конфликта засегнаха различни културни събития , като организаторът Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) се противопостави на призивите на някои артисти и активисти Израел да бъде отстранен от годишния песенен конкурс на Европа на 7-11 май.

Белгийският френскоговорящ министър на културата Бенедикт Линар и неговият фламандски колега Бенджамин Дале добавиха своите гласове.

"Точно както Русия беше изключена от състезанията и "Евровизия" след нахлуването й в Украйна, Израел трябва да бъде изключен, докато не сложи край на грубите си нарушения на международното право, които причиняват хиляди жертви, особено деца", каза Линард в X.

Нямаше отговор от страна на EBU или от Израел, който твърди, че е жертва на клеветническа кампания за стремежа си да изкорени бойците на "Хамас" от палестинския анклав.

Линард каза пред парламента в сряда, че ще поиска от френскоезичната обществена телевизия RTBF, която организира участието на Белгия в "Евровизия", да изрази опасенията пред EBU.

Дале каза, че израелската забрана би била подходяща, докато толкова много палестински цивилни страдат, се казва в доклад на фламандската телевизия VRT.

Израел вече се съгласи да преразгледа текста на потенциалното си участие в конкурса за песни, след като EBU се противопостави на лирики, които изглежда споменават атаката на "Хамас" от 7 октомври.

Водещото израелско представяне е "October Rain", балада, изпята от солистката Идън Голан. Песента включваше  текстове като: "Няма вече въздух за дишане" и "Всички те бяха добри деца, всяко едно от тях" - очевидни препратки към жертвите на убийствата и отвличанията на "Хамас", които предизвикаха войната.

"Евровизия", която ще се проведе тази година в шведския град Малмьо, се счита за неполитическо събитие и може да дисквалифицира участници, за които се смята, че са нарушили това правило.

Русия трябваше да участва в конкурса за песен на "Евровизия" през 2022 г. в Торино , Италия. Въпреки това, поради руската инвазия в Украйна, EBU изключи Русия от участие. Първоначално Русия трябваше да участва във втората половина на първия полуфинал на 10 май 2022 г.

На 25 февруари 2022 г. EBU обяви, че Русия няма да се участва в състезанието, заявявайки, че "в светлината на безпрецедентната криза в Украйна, включването на руско участие в тазгодишното състезание би опорочило състезанието". На следващия ден всички членове на EBU от Русия, включително VGTRK и Channel One , обявиха оттеглянето си от съюза; самото EBU обаче все още не е получило потвърждение. На 1 март следващо изявление от EBU обяви, че е отстранило руските членове от своите управленски структури.

80 процента от семействата в Газа нямат достъп до чиста вода

80 процента от семействата в Газа нямат достъп до чиста вода

Това заяви в сряда говорителят на ООН Стефан Дюжарик