Белгия стана първата страна, която въведе задължителна 21-дневна карантина за пациенти с маймунска шарка, съобщи Politico.

Властите съобщиха за четири случая на заболяването през последната седмица.

Белгийските здравни власти са взели решението в петък, според белгийските медии.

Контактните лица на заразени с маймунска шарка не са длъжни да се самоизолират, но трябва да бъдат бдителни, особено ако са в контакт с уязвими хора.

11 страни регистрираха стотици случаи на маймунската шарка

11 страни регистрираха стотици случаи на маймунската шарка

СЗО работи по насоки за предпазване в страните по света

Маймунската шарка е заболяване от същото семейство като едрата шарка и симптомите включват отчетлив неравен обрив, треска, възпалени мускули и главоболие.

Маймунската шарка е по-малко смъртоносна от едрата шарка, със смъртност под 4 процента. Но експертите се притесняват от необичайното разпространение на болестта извън Африка, където обикновено циркулира.

Белгийският институт по тропическа медицина заяви, че рискът от по-голямо огнище в страната е нисък, според белгийския всекидневник Le Soir.

В събота микробиологът Еманюел Андре, който отговаря за Националната референтна лаборатория за COVID-19 в Белгия, туитира, че в страната е потвърден четвърти случай на маймунска шарка.

Учените са озадачени от разпространението на маймунската шарка на Запад

Учените са озадачени от разпространението на маймунската шарка на Запад

Огнищата в Африка обикновено са в селски райони при близък контакт със заразени плъхове и катерици, не в градове

"Този ​​пациент се лекува във Валония и е свързан със събитието в Антверпен, при което бяха заразени други двама души", написа той, имайки предвид фестивал в пристанищния град, проведен през май.

В събота Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че има 92 потвърдени случая в 12 различни страни, като 28 предполагаеми случая са разследвани. Случаите на маймунска шарка са потвърдени в Обединеното кралство, Португалия, Швеция, Италия, Испания, Франция, Белгия, Германия, САЩ, Канада, Австралия и Израел.

Байдън: Трябва да сме нащрек за епидемия от маймунска шарка

Байдън: Трябва да сме нащрек за епидемия от маймунска шарка

Здравните служители на САЩ проучват възможни лечения и ваксини