Премиерът на Белгия Херман Ван Ромпой очаквано беше избран за първи президент на Европейския съюз, съобщават световните агенции.

Според различни дипломатически източници правителствените ръководители на страните от ЕС са утвърдили кандидатурата му на среща в Брюксел.

По-рано премиерът на Швеция Фредерик Райнфелд официално издигна кандидатурата на Ромпой за президент на ЕС.

За върховен представител по външната политика на Евросъюза беше избран британският еврокомисар Катрин Аштън. Този избор беше и изненадата на вечерта и е определян като плод на обстоятелствата. Тя е от Социалдемократическата партия, жена е и е от Великобриатния, с което се решават проблемите с баланса по политически и географски принцип, както и по пол. Резервите, които се чуват около нейната кандидатура са, че няма особен дипломатически и международен опит.

Същото важи и за новоизбрания президент на ЕС, който обаче получи мощна френско-германска подкрепа, което заедно с репутацията му на майстор на консенсуса днес му осигури поста на първия постоянен председател на ЕС. Това е и най-високият европейски пост, който Белгия получава.

Европейският президент се избира за срок от 2 години и половина и може да бъде преизбран на този пост още веднъж.

По-рано през деня Великобритания се отказа от кандидатурата на бившия премиер Тони Блеър за президент на ЕС.