Губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков обяви изселването на жителите на селата Пороз и Дроновка в Грайворонски район, село Стари Хутор и село Павловка в градския район Валуйски, съобщава "Интерфакс".

"Поради напрегнатата оперативна обстановка решихме да изселим жителите на селата Пороз и Дроновка, Грайворонски район, село Стари Хутор и село Павловка, градски район Валуйски, затворихме входа на село Вязово. В Краснояружкия район монтираме блокади, в това селище ще може да се влиза само с разрешение на администрацията", написа ръководителят на региона в своя канал в Telegram.

Белгородска област обяви нова ракетна заплаха

Белгородска област обяви нова ракетна заплаха

След нападението, при което загинаха петима

"В 20-километровата зона в пограничните общини на региона всички училища ще работят дистанционно, останалите, по решения на училищните ръководства съвместно с родителите, ще работят на целодневна и целодневна дистанционна работа Процесът се контролира от Министерството на образованието на Белгородска област", се казва в съобщението.

Ситуацията на границата с Украйна е "трудна, но под контрол". Това заяви по-рано губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков. 

Докладът му дойде след информация за украинска атака.

Белгород и други гранични области са в повишена бойна готовност, откакто преди три седмици Украйна предприе светкавична атака срещу съседната Курска област и отцепи част от територия, откъдето Русия все още се опитва да отблъсне украинските сили.

Русия свалила пореден украински дрон над Белгородска област

Русия свалила пореден украински дрон над Белгородска област

8 от пострадалите при последната атака са в тежко състояние

Преди три седмици Русия беше изненадана, след като хиляди украински войници пробиха границата в Курска област. Това бе най-мащабната чужда атака срещу суверенна руска територия след Втората световна война.

Русия твърди, че Украйна е изпратила хиляди войници заедно с диверсионни единици, рояци дронове, тежка артилерия, десетки танкове и тежко западно въоръжение, което тя се зарече да отблъсне от руска територия.

Петима загинали при украински обстрел в Белгородска област

Петима загинали при украински обстрел в Белгородска област

Ранени са 12 души

Оттогава съседните руски области са в готовност за възможни нови атаки.

Белгородският областен управител заяви, че властите предприемат мерки за презаселване на жители на група села близо до границата и изплащане на компенсации.