Щетите, нанесени на Белград от протестиращите за четвърта поредна нощ, по предварителни разчета са над 1 милион евро. За щетите съобщава кметът на сръбската столица Горан Весич в профила си във фейсбук, прилагайки и снимки на счупени прозорци, разпилени боклуци и нашарен с графити паметник на скулптора Росандич.

Погром бе нанесен и тази нощ над парламента, когато протестиращите се опитаха да проникнат в сградата на Скупщината. Те хвърляха по полицията освен бутилки и павета и тротоарни плочки.

По данни на Спешна помощ в столицата повече от 20 души са били ранени по време на протестите, като не се уточнява колко от тях са служители на реда. Количеството на задържаните също не е ясно.

Снимка 487668

Източник: Горан Весич, фейсбук

Местните власти са започнали тази сутрин оценка на щетите, като предстои да се заведе наказателно преследване, както и иск за компенсация, съобщи още кметът Весич. Той посочва, че само щетите по държавни обекти се изчисляват на над 250 000 евро, без в тях да влизат щетите по частна собственост и частни автомобили. Весич остро осъжда насилието и хулиганските прояви в центъра на града.

Снимка 487667

Източник: Горан Весич, фейсбук

Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини чужди разузнавателни служби в подбуждане на протести по улиците на Белград. Сръбският президент обвързва протестите и сблъсъците с полицията и с предстоящите преговори за Косово, председателствани от ЕС.

Напрежението възникна след съобщението на президента Александър Вучич, че връщат полицейския час от петък до понеделник заради нарастване на случаите на коронавирус в балканската държава, въпреки че премиерът Ана Бърнабич предупреди, че болниците в Белград са запълнени и не биха могли да поемат още заразени с коронавирус. 

В Сърбия регистрираните заразени са над 17 000.