Белият дом е подготвил проект на официално изявление на президента Доналд Тръмп за въвеждането на извънредно положение по американската граница с Мексико и за отпускането на 7 милиарда долара за изграждането на физическа бариера там. Това съобщи вчера Си Ен Ен, като се позова на документите на администрацията на Тръмп.

Президентът иска финансирането на Стената с Мексико да стане чрез заобикалянето на конгреса.

Сенатът на САЩ бламира Тръмп за шътдауна

Сенатът на САЩ бламира Тръмп за шътдауна

Бюджетната криза в САЩ се задълбочава

Си Ен Ен дори съобщава, че администрацията на Белия дом обмисля въвеждане на извънредно положение по южната граница.

По този начин Тръмп се надява да получи финансиране от 7 млрд. долара за строежа на Стената с Мексико.

Както припомня Си Ен Ен, държавният глава не изключи възможността да упражнява властта си и да разпореди да бъде изградена стената на границата с Мексико, докато Конгресът и Белият дом ще се опитат да постигнат компромис относно възобновяването на федералното правителство и завършването на "шатдауна". В същото време администрацията избра алтернативен начин за постигане на желаната цел, заобикаляйки законодателите, обяснява телевизията.

Шътдаунът отмени участието на САЩ в Давос

Шътдаунът отмени участието на САЩ в Давос

Цялата делегация няма да лети

Според нея гореспоменатият проект на изявление на президента на САЩ е бил редактиран за последен път миналата седмица. Наред с други неща, документът определя възможността за финансиране на стената за сметка на авансовото плащане от министерството на финансите в размер на 681 млн. долара, средства за строителната линия на Министерството на отбраната от 3,6 млрд. долара и инженерните работи на Пентагона в размер на още 3 млрд. долара и 200 млн. долара от бюджета на Министерството на вътрешната сигурност.

Тръмп говори за шътдауна и стената с Мексико

Тръмп говори за шътдауна и стената с Мексико

Президентът на САЩ ще говори на живо от Белия дом

Работата на американското правителство беше частично спряна от 22 декември поради липса на бюджетни средства, след като републиканците и демократите в Конгреса не успяха да постигнат съгласие по параметрите на бюджета, в който президентът Доналд Тръмп иска да включи средства за изграждането на бариера на границата с Мексико. Демократите казват, че няма да одобрят отпускането на средства от хазната, а американската администрация иска да отпусне 5,7 млрд. долара за тези цели.