В изявление на Белия дом се отрича появилата се по-рано информация, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля дали да мобилизира 100 000 войници от Националната гвардия с цел задържане на живеещите в страната нелегални имигранти, включително милиони, които живеят до границата с Мексико.

"Това е 100% невярно", отсече говорителят Шон Спайсър, цитиран от New York Times. По думите му, безотговорно е да се твърди нещо подобно. 

Той препоръча медиите първо да търсят потвърждение, преди да публикуват, но АП твърди, че няколко пъти е търсен коментар, но такъв не е бил получен. 

Припомняме, че АП се позова на проект на меморандум. Документът от 11 страници призовава за безпрецедентно милитаризиранена имиграционните органи в САЩ.

Четири щата (Калифорния, Аризона, Ню Мексико и Тексас) до границата с Мексико са включени в предложението, но също така ще бъдат засегнати буферните щати Орегон, Невада, Юта, Колорадо, Оклахома, Арканзас и Луизиана.

Губернаторите на 11-те щата ще имат право на избор дали техни войници да участват в операцията, според документа, изготвен от секретаря за вътрешната сигурност Джон Кели.