Координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ по стратегическите комуникации Джон Кърби отбеляза по време на брифинг за пресата, че руските военни "все още не са научили уроците, които бихте си помислили, че една модерна армия би научила след две години война".

Според него Москва не е постигнала никакви военни цели през последните седмици и месеци, като отбеляза, че Русия трябва "да продължава да се обръща към други държави, за да попълни запасите си от артилерийски снаряди и ракети".

Кърби също така заяви, че през последните 72 часа почти всички изстреляни безпилотни летателни апарати са иранско производство.

Кърби заяви, че Русия продължава да атакува както военни, така и граждански цели в Украйна, като подчерта, че е важно да се постигне споразумение с Конгреса за продължаване на подкрепата за Украйна, тъй като последният пакет от мерки за подпомагане на сигурността е бил предоставен в края на 2023 г.

Координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви в сряда, че Израел може да постигне военната си цел да елиминира Хамас и да унищожи "способностите на бойната групировка да извършва нападения в Израел".

Убийството на Салех ал-Арури къса ключова връзка на Хамас с Иран и Хизбула

Убийството на Салех ал-Арури къса ключова връзка на Хамас с Иран и Хизбула

Арури е смятан и за лидер на Хамас на Западния бряг

По време на брифинга Кирби заяви, че е невъзможно да се премахне идеологията на Хамас, но е "абсолютно" възможно да се премахне "заплахата, която Хамас представлява за израелския народ". Освен това той заяви, че "значителна силова позиция на бойната групировка все още съществува" в ивицата Газа.

Освен това Кърби отказа да коментира участието на Израел във вчерашното убийство на висшия лидер на Хамас Салех ал-Арури. Той обаче отбеляза, че ал-Арури е "обявен за световен терорист".

Експлозии убиха над 100 души до гроба на Солеймани в Иран
Обновена

Експлозии убиха над 100 души до гроба на Солеймани в Иран

По време на церемония за отбелязване на смъртта на топ генерала през 2020 г.