Съществува риск западните оръжия, предоставени на Украйна, да достигнат до Иран. Тези оръжия обаче не съдържат високи технологии.

Това съобщи британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Sky News.

Бен Уолъс подчерта, че фактът, че западните оръжия, предоставени на Украйна, може да са достигнали до Иран, не буди особена загриженост. Той заяви, че службата му проучва доклад, според който Руската федерация е доставила на Иран британски и американски противотанкови и противовъздушни ракети, както и 140 млн. евро. В замяна те получиха десетки безпилотни самолети, предназначени за използване срещу Украйна.

Украинската армия влезе в Херсон

Украинската армия влезе в Херсон

Отправен е призив към останалите руски военни да се предадат

"Разбира се, ние не искаме да се случи подобно нещо. Но по същество това е риск, който поехме, когато решихме, че е важно да помогнем на Украйна", добави Уолъс.

Министърът добави, че това има и обратен ефект. Великобритания и нейните съюзници от НАТО успяха да се поучат от руските оръжия, които украинците иззеха. Уолъс обясни, че противотанковите ракети NLAW, които Великобритания предаде на Украйна и които може да са попаднали в ръцете на Иран, са изключително ефективни оръжия, които все още не са оборудвани с технологии от следващо поколение.

"Русия е загубила значителен брой от способностите си от клас А. Това е невероятна възможност за страните от НАТО да разберат технологиите, използвани в руското оборудване, и ще ни даде много важно стратегическо предимство в бъдеще", обясни Уолъс.

Руските сили окончателно се изтеглиха от Херсон

Руските сили окончателно се изтеглиха от Херсон

На западния бряг на Днепър вече няма руски войски и техника

Според него ще има разлики между това, което иранците разработват - ако имат ядрени оръжия - и това, което има Великобритания.

"Същото важи и за американските "Джавелини"... Така че не съм особено притеснен. Но, разбира се, това беше риск, който поехме пресметливо", добави Уолъс.

Припомняме, че Обединеното кралство планира да засили подкрепата си за Украйна през зимата. Това ще се случи на фона на важната битка за Херсон.

Ключов мост край Херсон се срути

Ключов мост край Херсон се срути

Антоновският мост е единствената шосейна връзка между Херсон и източния бряг на река Днепър

Уолъс също така твърди, че светкавичното руско нахлуване в Украйна се е провалило, защото окупационните сили не са успели да си осигурят подходящи комуникации, бронирана защита и цялостна противовъздушна отбрана.