Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново заяви, че след войната ивицата Газа трябва да остане под контрола на израелската армия.

Това съобщи АФП.

Нетаняху каза на пресконференция , че ивицата Газа трябва да бъде демилитаризирана. "И единствената сила, която може да гарантира това, са израелските отбранителни сили. Никоя чужда сила не може да носи отговорност за това. Не съм готов да затворя очи и да приема каквото и да е друго предложение", закани се Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер отделно се обърна към чуждестранните приятели на Израел, които се опитват да го тласнат към скорошен край на войната.

"Единственият начин да сложим край на тази война, и то бързо, е да използваме смазваща сила срещу Хамас. Съкрушителна сила, която да го унищожи", каза Нетаняху.

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ

Министър-председателят каза, че армията на Израел успешно се движат към тази цел и по-специално вече са убили приблизително половината от командирите на батальона на "Хамас".

Times of Israel припомня, че според израелски оценки "Хамас" разполага с 24 батальона, действащи в ивицата Газа.

Нетаняху добави, че Хамас "никога повече няма да бъде заплаха за Израел".

Израел се похвали с 500 унищожени тунела на Хамас

Израел се похвали с 500 унищожени тунела на Хамас

От началото на конфликта, израелскат аармия е открила повече от 800 тунелни шахти

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ, които на няколко пъти подчертаха, че трябва да има палестински орган или правителство в Газа в следвоенния период.

Израел поднови военната си офанзива в ивицата Газа на 1 декември след края на едноседмичната хуманитарна пауза с палестинската групировка Хамас.

Най-малко 15 899 палестинци бяха убити и повече от 42 000 бяха ранени при безмилостни въздушни и наземни атаки срещу анклава от 7 октомври след трансграничната атака на Хамас.