35 километра. Това е разстоянието между Потсдам и Берлин. Знам го добре, тъй като го пътувам всеки ден. По време на пътуването работя, телефонирам, мисля за децата си. Това е живот на свобода.

Това написа външият министър на Германия Аналена Бербок в своя статия в Bild за хода на войната в Украйна. В материала тя настоява, че Киев се нуждае точно от оръжие, защото руският президент Владимир Путин "не може да бъде спрян с думи". 

35 километра е и разстоянието между Киев и Буча, град като Потсдам, в сърцето на Европа, с детски площадки и търговски центрове. Но по улиците на Буча тези места сега носят белези от войната. Когато руските войници пристигнаха в началото на март, жителите на Буча погледнаха в бездната и станаха свидетели на ада.

За 450 млн. долара са щетите в украинския  Буча

За 450 млн. долара са щетите в украинския Буча

Хиляди сгради са повредени, много от тях - вече неизползваеми

Буча вече е освободена, но атаката срещу Украйна продължава. Това също е атака срещу европейския мирен ред. Атака срещу нашия живот на свобода във Вилнюс, Краков и Потсдам. Ето защо ние, като европейци, заемаме единна позиция срещу бруталната агресивна война на Русия, пише външният министър.

След 100 дни война Путин промени стратегията си, но адът на земята продължава. Той подцени смелостта на украинския народ.

Затова сега стреля от безопасно разстояние село след село, град след град. Първо идва огнен дъжд от бомби и артилерия, след това танковете се търкалят по сравнената земя. Путин играе за времето и разчита, че ще се изморим от войната. Всяко село има риск да се превърне в нова Буча.

Ето защо сега повече от всякога трябва да продължим да стоим с Украйна. И нашата подкрепа трябва да включва оръжия, тъй като Путин не може да бъде спрян с думи, заявява тя.

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като геноцид

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като геноцид

Заведени са над 20 дела за насилствено прехвърляне на хора в Русия от различни региони в Украйна

100 дни война. Сега повече от всякога трябва да погледнем какво се случва, дори и да е болезнено да го правим. Някои хора у нас са преживели война. Много от тях си спомнят какво означава диктатура. Благодарение на нашите съюзници и съседи вече можем да живеем в свобода и сигурност. Като най-голямата държава в ЕС, ние носим отговорност да действаме, настоя тя.

Не искам само да кажем на нашите партньори в балтийските държави и Източна Европа, че ги разбираме, а по-скоро, че ние сме тук за тях и те могат да разчитат на нас - така, както те бяха там за нас, когато ние имаха нужда от тях. Без тях свободна и обединена Германия нямаше да съществува, убедена е Бербок.

Ето защо Германия действа, макар и трудно. Но никога повече няма да бъдем обикновен наблюдател на нашата обща сигурност. Вместо това ние ще бъдем активен играч. Заедно с нашите партньори в ЕС и НАТО, ние преструктурираме нашата отбрана. Да, свободата струва пари. Но всеки до последно цент, който харчим за отбрана, е инвестиция в сигурността и свободата, в свободата на Европа, настоява тя.

Докато Украйна не е безопасна, нито Европа. Ако Путин не бъде спрян в Украйна, ще има постоянен риск от нова агресия.

Русия се притесни от ремилитаризацията на Германия

Русия се притесни от ремилитаризацията на Германия

Според Москва това ще увеличи рисковете за сигурността

Ще продължим да стоим с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да гарантираме, че случилото се в Буча няма да се повтори идокато  животът на свобода - нещо, което толкова приемаме за даденост, отново стане нормално за хората в Украйна, декларира Бербок.