Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони обяви, че ще се кандидатира за изборите за Европейски парламент през май, като за първи път се бори за публична длъжност от 2013 г. насам, когато беше признат за виновен за данъчни измами, съобщава "Ройтерс".

82-годишният Берлускони, голям медиен магнат и склонен към скандали дясноцентристки политик, беше изключен от италианския сенат (горната камара на италианския парламент) и му беше забранено да заема пост след присъдата му за подкуп.

Забраната обаче беше отменена през май миналата година, което му позволи да се завърне към изборните борби.

Берлускони подкрепи Салвини за премиер на Италия

Берлускони подкрепи Салвини за премиер на Италия

Напълно ще спазят споразуменията и лоялно ще подкрепят опитите на Салвини

"На моята зряла възраст реших от чувство за отговорност да отида в Европа, която страда от липса на дълбока световна визия", изтъкна Берлускони пред привърженици по време на посещение на средиземноморския остров Сардиния.

След като почти сигурно той ще е водач на листата на партията си "Форца Италия", това ще повиши видимостта му сред италианското общество и почти сигурно ще гарантира избирането му. Но няма гаранция, че след като е спечелил място като евродепутат, той ще прекара много време в Брюксел, ако изобщо се захване с това.

Движение „Пет звезди” обвини Берлускони във връзки с Коза ностра

Движение „Пет звезди” обвини Берлускони във връзки с Коза ностра

На 4 март Италия ще проведе парламентарни избори

Италианските политически лидери често участват в евроизбори, само за да се съсредоточат върху вътрешната политика след изборите.

Един от най-големите политически скандали, белязали кариерата на Берлускони, се случи именно в Европейския парламент през 2003 г., когато в качеството си на премиер сравни германски депутат с охранител от нацистки концентрационен лагер.

Берлускони заяви, че е искал да се кандидатира, за да се бори с Движение "Пет звезди", което сформира коалиционно правителство с традиционния съюзник на милиардера, крайнодясната "Лига".

"Трябва да сменим това правителство, което включва Движение "Пет звезди", което е ръководено от хора, които нямат опит и са некомпетентни", подчерта бизнесменът, допълвайки: "Алиансът (с "Лига") не е естествен и не смятам, че ще продължи дълго."