Обвиненията за историческите връзки на Силвио Берлускони с приближен на мафията в Сицилия са възобновени от политически съперник в последните дни на предизборната кампания, пише "Гардиън".

На 4 март Италия ще проведе парламентарни избори.

Берлускони си приписа заслугата за прекратяването на Студената война

Берлускони си приписа заслугата за прекратяването на Студената война

Бил даже основният архитект на прекратяването ѝ

Алесандро ди Батиста от Движение "Пет звезди" призова последователите си в "Туитър" да споделят критиката си по адрес на бившия премиер. По-рано този месец Батиста изнесе реч, по време на която цитира решение на съда срещу дългогодишния съветник на Берлукосни и основател на "Форца Италия" Марчело Дел'Утри, който е в затвора за връзки с Коза ностра.

Атаката срещу Берлускони за връзките му с организираната престъпност отразява и битката за гласовете в Южна Италия, която е между дясноцентристката коалиция на бившия премиер и популисткото движение, което на предишни избори получи голяма подкрепа, но изглежда, че сега губи.

Батиста обвини Берлускони, че е "направил мафията по-силна" през 90-те години на XX век, когато мафията беше във война с италианската държава. Тогава са убити топ прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Според него "затворът е единственото място, което принадлежи на господин Берлускони".

Бившият премиер отрича да има връзки с организираната престъпност. Берлускони влиза в политиката с помощта на Марчело Дел'Утри, който сега е в затвора заради това, че е бил "посланик" на Коза ностра.