Бившият италиански премиер Силвио Берлускони направи много твърдения и изрази много претенции в хода на бурната и свадлива предизборна кампания в Италия, като днес добави още една: той бил основният архитект на прекратяването на Студената война, съобщава "Ройтерс".

"Когато бях в правителството през 2001 г., аз заявих публично, че искам да сложа край на Студената война, която продължаваше в продължение на 50 години и беше ужасно мъчение", посочи лидерът на десноцентристкия блок в телевизионно интервю.

Тази претенция ще изненада повечето историци, които твърдят, че Студената война свършва между падането на Берлинската стена през 1989 г. и разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Берлускони обаче е казал, че тя е приключила през май 2002 г. на срещата на върха на НАТО, на която той беше домакин близо до Рим и на която присъстваха тогавашният американски президент Джордж У. Буш и руският президент Владимир Путин.

аз успях (в прекратяването на Студената война), защото тук в Рим, във военновъздушната база Пратика ди Маре през 2002 г. убедих Джордж Буш и Владимир Путин, използвайки всичките си таланти за създаване на приятелски отношения, да сложат край на Студената война", изтъкна Берлускони.

По думите му, това е било сторено с "подписването на договор с НАТО, предвиждащ сътрудничество между Руската федерация и НАТО в много сектори, започвайки от трафика на наркотици и оръжие".

Срещата на върха приключи с декларация за отношенията между НАТО и Русия, която осигури механизми за консултации и сътрудничество.

Берлускони обеща да депортира 600 000 нелегални имигранти

Берлускони обеща да депортира 600 000 нелегални имигранти

Ще увеличим полицейското присъствие

Консервативният блок на партията на Берлускони "Форца Италия" и техните крайнодесни съюзници - Северната лига и Италиански братя - се очаква да спечели най-много депутатски места на изборите на 4 март, но според допитванията вероятно няма да имат абсолютно мнозинство.

81-годишният Берлускони, които беше начело на четири правителства между 1994 и 2011 г., често е твърдял, че по време на неговото управление Италия е била по-уважавана на международната сцена, отколкото е била при управленията на лявоцентристките коалиции.