Четвъртото правителство на Силвио Берлускони дебютира днес в Камарата на депутатите, където той ще поиска гласуването на вот на доверие. Така е предвидено в Конституцията.

Лидерът на „Народ на свободата" Берлускони представи програмата, която възнамерява да изпълни по време на мандата си. След това се предвиждат дебати по нея с участието на различни депутати.

Гласуването на вота на доверие е предвидено за сряда сутринта.

Същата процедура е предвидена и за Горната камара - Сената, където Берлускони обаче няма да отиде лично, а ще изпрати обръщението си, което вече е прочел пред Долната камара.
По традиция премиерът чете речта си само в едната камара, след което тя се изпраща за прочитане и в другата камара на парламента.

В четвъртък дискусии по програмата на правителството ще има и в Сената. След отговора на Берлускони по тях се предвижда гласуване на вот на доверие в 13 часа италианско време.

Конституцията предвижда, че правителството трябва да получи доверие и от двете камари чрез явно гласуване. Противопоставянето на програмата на правителството от страна на едната от двете камари или и на двете заедно обаче не означава, че то трябва да си подаде оставката, се сочи в Конституцията.