берлускониАдвокатът на италианския министър-председател Силвио Берлускони обяви, че премиерът ще присъства на абсолютно всички съдебни заседания по многобройните си обвинения, в това число и за секс с непълнолетна проститутка.

Има необичайно голям обществен интерес към делата и затова той смята за нужно да се яви лично", заяви в Милано пред „Франс Прес" адвокат Николо Гедини. Той поясни, че Берлускони, който не посещавал съда от години, вече ще присъства на всички заседания.

През април миналата година всички дела срещу италианския премиер бяха прекратени след като беше приет закон, даващ на 74-годишния Берлускони защита от съдебно преследване за 18 месеца. В средата на януари Конституционния съд отмени текста и заседанията по делата продължиха на 26 февруари. Междувременно Берлускони заяви пред медиите, че го подслушват и официално се отказа от ползването на телефон.

Николо Гедини съобщи на миланската прокуратура, че Берлускони ще може да присъства в съдебната зала всеки понеделник. Министър-председателят е обвинен в данъчни измами, корумпиране на свидетели, секс с непълнолетна и опит да прикрие деянието чрез злоупотреба с власт (т.нар „Рубигейт" по псевдонима на 17-годишната мароканска танцьорка Руби, която твърди, че е правила секс с премиера - бел.ред).

Междувременно за 28 март бяха отложени изслушванията по делото „Медиятрейд", в което Берлускони е обвинен в злоупотреба с доверие.