Германия премахна изискванията за PCR-тест и 30-дневна карантина за пристигащите от област Добрич, съобщиха от Министерството на външните работи.

Институтът "Робърт Кох" е извадил региона от списъка с рисковите региони за пътуване, след като е отчел подобряване на показателите за разпространението на COVID-19.

Преди месец Берлин обяви за рискови три области в България - Добрич, Благоевград и Варна. Ограниченията за област Варна бяха премахнати още на 21 август. Тези за област Благоевград остават в сила. Вчера германското външно министерство издаде предписания срещу пътувания в популярни туристически дестинации в Европа. Сред тях са Дубровник, Прага и Корсика.

Междувременно стана ясно, че Германия е настояла за спешна реформа в миграционната политика на ЕС, след като пожар обхвана един от най-големите бежански лагери в Гърция.

"Ние спешно се нуждаем от обща програма за приемане на бежанци и в това трябва да се включат колкото се може повече държави от ЕС", каза германският държавен секретар по въпросите на ЕС - Майкъл Рот, цитиран от АФП.

Коментарът му идва в изключително тежък за Гърция момент - над 12 000 мъже, жени и деца избягаха панически от лагера "Мория" на гръцкия остров Лесбос, след като на него избухна силен пожар. Бежанците се скриха в близките маслинови горички и ниви, тъй като огънят унищожи по-голямата част от лагера им.

Пожарът възникна само часове след като от Министерството на миграцията в Гърция обявиха, че 35 души от лагера "Мория" са дали положителна проба за коронавирус.

Предстои до края на септември Европейската комисия да излезе с предложение за нов пакт между страните членки, който да е посветен на проблема с миграцията - пет години, след като над един милион бежанци, бягащи от войната в Ирак и Сирия, изправиха Европейския съюз пред сериозното предизвикателство как да разпредели отговорността си по осигуряването на убежище на мигрантите.