Джулия Гилърд, сн. БГНЕС
Повече от 14 милиона австралийци участваха в парламентарния вот в страната.

Според първоначалните данни няма ясна изразена преднина за някой от съперниците в изборите.

След като австралийският премиер Джулия Гилърд първоначално поведе пред консервативната опозиция, ABC съобщи, че формацията на Тони Абът е взела преднина пред сегашното правителство със 71 места срещу 69. Това сочат резултатите от преброени почти 74% от гласовете.

Световните агенции отбелязват и голямата подкрепа от над 10%, която е получила Зелената партия.

Със сигурност е ясно, че никоя партия няма да успее да спечели мнозинство в 150-местния парламент.

Световните агенции припомнят, че гласуването в Австралия е задължително за всички над 18-годишна възраст.

Гилърд наследи премиерското място от Кевин Ръд на 24 юни, който беше принуден да се оттегли като лидер на лейбъристите, след като загуби подкрепата на своите съпартийци. Това стана заради решението му да се откаже от програмата за рядко намаляване на въглеродните емисии в страната и да наложи допълнителен данък на минните предприятия. С това той се компрометира в национален мащаб и изправи управляващите лейбъристи пред реалната опасност да загубят парламентарните избори.

Който и да спечели вота - Джулия Гилърд или Tони Абът, най-вероятно той няма да има пълно мнозинство и ще трябва да разчита на независимите партии или на зелените, за да състави правителство. Ако това се случи, Австралия ще бъде с първия кабинет без мнозинство за последните седем десетилетия.