Германският канцлер Ангела Меркел призна, че мигрантската й политика на отворени врати е отприщила вълна на агресия от десни опоненти в Германия. Тя обаче даде да се разбере, че нейният курс е непроменен.

Коментарите, направени пред седмичника „Ди Цайт” и цитирани от „Ройтерс”, идват два дни, след като няколко хиляди десни протестиращи я освиркаха в източния град Дрезден.

Решението на Мекрел миналата година да отвори границата на Германия доведе до пристигането на около 900 000 мигранти, основно мюсюлмани. Това породи страхове сред гласоподавателите относно интеграцията и подкопа популярността на Меркел.

В интервю германският канцлер заяви, че безспорно агресията се е увеличила драстично в последната година.

„Конфронтацията сега от социалната мрежа е по-дълбока и с по-широк обхват. Това е демокрацията днес”, заяви Ангела Меркел. Тя обаче допълни, че това няма да я спре от опитите да обясни политиката си на хората.

Въпреки увеличаващата се опозиция, тя стои до своите решения, обясни Меркел.

„Политиката винаги е в потока, но основата й остава постоянна”, обясни тя.

Политиката на Ангела Меркел бе базирана на помагането на хората в нужда заради война или тероризъм, с което се отхвърля трафика на хора, който застрашава човешки животи и се придържа към принципа на Европейския съюз за свобода на движението.

След две загуби на регионалния избори през септември Меркел заяви, че би искала да може да върне часовника назад за нейната мигрантска политика и да се подготви по-добре за наплива.

Ако аз говоря за грешките, тогава имам предвид цялата европейска политика за мигрантите и бежанците, как Европа се отнася към бежанците и мигрантите през много години”, обясни Ангела Меркел пред „Ди Цайт”.