Европейският съюз трябва да запечата външните си граници, за да възпре мигрантите, които вече не са добре дошли. Това каза Алес Хойс, министърът на вътрешните работи на Словения, която в момента председателства ЕС, предаде Ройтерс.

По време на международна конференция по въпросите на миграцията в Сараево Хойс заяви, че европейските вътрешни министри са притеснени от пандемията, мигрантската криза, която според него е хибридна война, водена от Беларус срещу източните граници на ЕС, и падането на правителството в Афганистан.

"И трите фактора допълнително допринесоха за увеличаването на броя на нелегалните мигранти, които се движат към Европа и Балканите, дестабилизирайки Европейския съюз", каза Хойс пред репортери.

Г-7 призова Беларус да сложи край на мигрантската криза

Г-7 призова Беларус да сложи край на мигрантската криза

"Режима незабавно да прекрати своята агресивна и експлоататорска кампания"

Европейските страни обвиняват Беларус, че е транспортирала хиляди мигранти от Близкия изток и ги е подтикнала да се опитат да преминат границите с ЕС нелегално. Беларус отрича да подклажда кризата, но твърди, че може да помогне за разрешаването ѝ, ако ЕС отмени санкциите спрямо страната.

Хойс сравни настоящата ситуация с притока на бежанци и мигранти през 2015 г., когато ЕС прие около един милион души, бягащи от войната в Сирия, но заяви, че сега има една голяма разлика: бежанците вече не били "добре дошли".

По думите му беларуският президент Александър Лукашенко води хибридна война, но ЕС няма да позволи мигрантите да се използват за политически цели.

Хуманитарни работници, помагали на бежанци в Гърция, ще бъдат съдени за шпионаж

Хуманитарни работници, помагали на бежанци в Гърция, ще бъдат съдени за шпионаж

Amnesty International нарече обвиненията "фарс"