Над 6 милиона венецуелски граждани са напуснали страната си заради все по- влошаващите се условия на живот. Според ООН техният брой е съпоставим с бежанците от Украйна по брой разселени хора, предава Си Ен Ен.

Бежанската криза във Венецуела е поразителна, защото в страната няма война като в Украйна.

В същото време по данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН около 6.8 милиона венецуелски бежанци са разпръснати по целия свят. За сравнение Сирия има около 6.6 милиона бежанци извън пределите на страната.

"Въпреки че броят на венецуелците и украинците, принудени да напуснат домовете си, е приблизително еднакъв, международният отговор се различава при двата народа" - коментира Рейчъл Шмидке, която е адвокат в Refugees International за Латинска Америка.

"Тази година донорите ни са финансирали само 13% от плана ни за хуманитарна помощ за венецуелците, докато планът за Украйна получи пет пъти повече подкрепа", посочва Шмидке.

Тя добавя и по-конкретни данни - все повече венецуелци са принудени да напуснат родината си заради влошаващите се икономически условия, недостига на храна и ограничения достъп до здравеопазване. Освен това все повече венецуелци решават, че опцията да отидат да живеят при близки или роднини в САЩ е за предпочитане пред това да останат в родината си.

Дорис Майснер, която работи в Института за миграционна политика във Вашингтон, отчита, че през юли американските гранични власти са заловили 17 603 венецуелски мигранти на границата между САЩ и Мексико.

Освен това и десетки автобуси пристигат във Вашингтон и Ню Йорк, пълни с венецуелски бежанци, които търсят в САЩ политическо убежище.

Властите в САЩ могат да връщат мигрантите по силата на така нареченото Правило за пандемията, въведено от Тръмп. То дава право на здравните власти да експулсират мигрантите в Мексико, като изключения се правят съвсем рядко.

Венецуела и Колумбия подновиха дипломатическите си отношения, прекъснати от години

Венецуела и Колумбия подновиха дипломатическите си отношения, прекъснати от години

Една от целите е възстановяване на търговските отношения между двете страни

Потокът от хора от север представлява предизвикателство за президента на САЩ Джо Байдън, който е обявил, че венецианските бежанци са проблем и той трябва да се обсъди с мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.