Русия снабдява въоръжените сили на Мианмар (бивша Бирма) с модерни изтребители и обучава местни пилоти да ги управляват, разкрива разследване на Би Би Си.

Страната претърпя военен преврат през февруари 2021 г. и оттогава народът е репресиран, а всяка съпротива - потушена. Според специалната комисия на ООН руските оръжия биха могли да се използват за извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Разследването на журналиста показа, че правителствените войски от известно време не разполагат с достатъчно личен състав: много войници са напуснали армията, хиляди мъже са дезертирали към опозицията, а някои части, особено пехотата, не успяват да наберат войници.

На този фон военното правителство на Мианмар реши да заложи на укрепването на военновъздушните си сили, в което Русия активно съдейства.

Су-30 е усъвършенстван многоцелеви изтребител. Версията, която се изнася за Мианмар, разполага с ракети "въздух-въздух" и "въздух-земя".

Той има по-голям полезен товар от руския Як-130, който напоследък също се използва редовно от бирманските ВВС.

Според Аун заедно със самолета в Мианмар са пристигнали двама руски пилоти-изпитатели и ремонтен екип от 10 души. По силата на договора те трябва да останат на разположение на местната армия в продължение на една година - толкова е гаранционният срок на руското оборудване.

Су-30 все още не са виждани в бойни действия, но двата самолета вече са участвали в няколко военни парада в Мианмар.

Мианмар внесла оръжия за милиарди след преврата

Мианмар внесла оръжия за милиарди след преврата

От редица държави, сред които Китай и Русия

Повече от 50 души са изпратени от Мианмар в Русия за обучение на пилоти, съобщиха събеседници на Би Би Си.

Специалният представител на ООН за Мианмар Том Андрюс заявява, че Москва е най-големият доставчик на оръжие за бирманската хунта.

Според доклада му, публикуван през май, след преврата новото правителство на Мианмар е получило от Русия оръжия на стойност над 400 млн. долара. По данни на ООН доставчици са 28 руски организации, включително държавни. Шестнайсет от тях попаднаха под западните санкции във връзка с войната в Украйна.

Според специалната комисия на ООН руските оръжия в Мианмар може да се използват за извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Хунтата в Мианмар обеща да пречупи съпротивата срещу режима

Хунтата в Мианмар обеща да пречупи съпротивата срещу режима

Военните вярват, че грубата сила в крайна сметка ще циментира техния режим

Западът се опитва да ограничи капацитета на мианмарската армия чрез санкции. По-специално, Великобритания наскоро наложи забрана за доставка на военно гориво. Според експерти обаче Русия помага на Мианмар да заобиколи тези ограничения.