Бившият италиански премиер Джулиано Амато в интервю, публикувано в събота от La Repubblica, заявява, че ракета на френските военновъздушни сили случайно е свалила пътнически самолет над Средиземно море през 1980 г. , като това е бил неуспешен опит да бъде убит тогавашният лидер на Либия Муамар Кадафи, съобщава Politico.

Амато призова френския президент Еманюел Макрон да опровергае или потвърди твърдението му за причината за катастрофата, при която са загинали всички 81 души на борда на италианския вътрешен полет.

"Беше стартиран план за сваляне на самолета, с който летеше Кадафи", твърди Амато в интервюто. Той предполага, че либийския държавник е бил предупреден от бившия министър-председател Бетино Кракси.

Настоящият италиански премиер Джорджа Мелони отговори на коментарите на Амато, като заяви, че твърденията на нейния предшественик заслужават внимание, но че той трябва да предостави всички твърди доказателства, с които разполага.

Амато обаче призна, че няма солидни доказателства в подкрепа на твърденията.

Politico коментира, че твърдението на Амато може да предизвика дипломатически спор между Италия и Франция.

Отново разследват Никола Саркози за парите от Муамар Кадафи

Отново разследват Никола Саркози за парите от Муамар Кадафи

Проблеми за бившия френски президент

Припомняме, че бившият френски президент Никола Саркози, който е въвлечен в правни проблеми, откакто напусна поста си, бе изправен през май пред нов съдебен процес заради предполагаемо либийско финансиране на предизборната му кампания през 2007 г.

Френската прокуратура за финансови престъпления (PNF) заяви, че Саркози и още 12 души трябва да бъдат изправени пред съда заради обвиненията, че са поискали милиони евро финансиране от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи за победната си кампания за държавен глава.

Саркози е обвинен в корупция, незаконно финансиране на предизборна кампания и прикриване на присвояване на публични средства, се казва в изявление на прокурорите.

Той винаги е отхвърлял обвиненията.

Призивът на прокурорите за съдебен процес не е окончателното решение дали процесът ще продължи, като последната дума по делото, което е открито от 2013 г., имат разследващите магистрати.

Сред другите подсъдими по делото са тежки фигури като бившата дясна ръка на Саркози Клод Геан, тогавашният ръководител на финансирането на кампанията Ерик Вьорт и бившият министър Брис Ортфьо.

Десният Саркози, който спечели изборите през 2007 г., но след това загуби през 2012 г. от социалиста Франсоа Оланд, е осъждан два пъти по отделни дела, след като напусна поста си.

Режимът на Кадафи заразил със СПИН децата в Бенгази

Режимът на Кадафи заразил със СПИН децата в Бенгази

За това бяха обвинени българските медицински сестри

Кадафи бе убит от свои опоненти на 20 октомври 2011 г. след продължила няколко месеца акция на страни от НАТО.

През декември 2015 г. съперничещите си правителства в Либия се споразумяха да създадат правителство на националното единство и да сложат край на политическите боричкания.

Сейф ал Ислам, на когото се гледаше като на най-вероятния наследник на Кадафи, беше задържан през 2011 г. от милиция в Зинтан, в планински западен район под контрола на властите в столицата Триполи.

Той бе осъден на смърт задочно от съда в Триполи през 2015 г. заради участието му в убийствата на протестиращи по време на въстанието, което свали баща му. Наказанието обаче не беше извършено. Процесът е воден от непризнатото от международната общност самопровъзгласило се правителство в Триполи.

Съд отново върна дисквалифицирания син на Кадафи в президентските избори в Либия

Съд отново върна дисквалифицирания син на Кадафи в президентските избори в Либия

Комисията го острани заради присъдите срещу него