Мъж, който твърди, че е бивш руски полковник и бивш член на наемническата групировка "Вагнер", който се е сражавал в Украйна и е дезертирал, каза, че е бил свидетел на военни престъпления и отвличания на деца, пише европейската редакция на "Политико"

Игор Саликов, който твърди, че е служил в руската армия и в групировката "Вагнер" (която бе финансирана от Кремъл) в продължение на 25 години, е пристигнал в Нидерландия в понеделник, за да свидетелства за предполагаеми военни престъпления, извършени от Москва по време на войната й срещу Украйна пред базирания в Хага Международен наказателен съд (МНС), съобщи нидерландската обществена телевизия NPO1.

"Бях свидетел на жестокости срещу цивилни", каза 60-годишният мъж по време на интервю, добавяйки, че е видял военнопленници да бъдат малтретирани и екзекутирани и деца да бъдат отвличани.

"Виждал съм хора от тайните служби да превеждат голям брой деца без родители през границата в Беларус", каза Саликов.

Саликов каза, че онези, които извършват тези предполагаеми военни престъпления, са го правили по заповед на руското министерство на отбраната, но също и по преки заповеди на кабинета на президента Владимир Путин.

POLITICO не можа независимо да провери тези твърдения, но те се потвърждават от множество доклади за предполагаеми руски военни престъпления в Украйна.

През март МНС издаде международна заповед за арест на Путин заради принудителното прехвърляне на деца в Русия след нахлуването на Кремъл в Украйна.

Успоредно с това Киев и няколко от неговите западни съюзници настояват за трибунал, който да разследва "престъплението агресия" на Русия по време на войната.

Саликов каза, че е избягал от руските сили, след като е отказал заповед да екзекутира цивилни и че сега иска да докладва какво е видял на МНС, защото е "изгубил вяра в руската кауза".

Той каза, че също е бил в Украйна, когато силите на Кремъл нахлуха в района на Източен Донбас през 2014 г. Тогава той е видял подобни злоупотреби, като "цивилни са били заплашвани и убивани".

Украйна потвърди видео с екзекуция на свои военни от руснаци

Украйна потвърди видео с екзекуция на свои военни от руснаци

На видеото се вижда как няколко мъже държат под прицел входа на землянката