Бившият френски премиер Едуар Филип, който беше ключов центристки съюзник на президента Еманюел Макрон, заяви намерение отново да управлява, но този път като президент, съобщава "Ройтерс". 

Това направи той в интервю за пред списание Le Point, публикувано във вторник.

Той ще се кандидатира за президент през 2027 г.

Разследват бившия френски премиер Едуар Филип за корупция

Разследват бившия френски премиер Едуар Филип за корупция

Полицията претърси кметския му офис в Льо Авър

"Ще бъда кандидат на следващите избори", каза Филип.

Макрон, който има близо три години до края на втория си мандат, няма право да се кандидатира за трети мандат според френската конституция. Той се опитва да намери нов министър-председател, който да състави ново правителство, откакто решението му през юни да свика предсрочни парламентарни избори доведе до прекъсване на парламента.

Филип беше първият министър-председател на Макрон, след като напусна консервативната партия Les Republicains, за да се присъедини към екипа на президента след изборите през 2017 г.

Макрон продължава консултациите за нов премиер

Макрон продължава консултациите за нов премиер

В понеделник ще се срещне с Казньов, Оланд и Саркози в понеделник

Трябваше да се справи с бурните улични протести на "Жълтите жилетки" през 2018 г. и първото блокиране на COVID-19 през 2020 г., малко след което Филип напусна поста министър-председател.

През 2020 г. Филип беше преизбран за кмет на Льо Авър, индустриален пристанищен град в Северна Франция, където изгради политическата си кариера.

През април 2024 г. започна разследване на Филип за корупция. Това бе част от предварително разследване, започнало през декември 2023 г. по обвинения в незаконна търговия с влияние, фаворизиране, злоупотреба с обществени средства и психологически тормоз.

Доверието към френския премиер Едуар Филип расте след кризата с коронавирус

Доверието към френския премиер Едуар Филип расте след кризата с коронавирус

49% от французите гласуват доверие на премиера